Reprezentativac Albanije Mirlind Daku je posle meča njegovog nacionalnog tima i Hrvatske prišao je tribini na kojoj su bili smešteni albanski navijači i rasplamsao strasti tako što je poveo pogrdno skandiranje.

Uzeo je megafon u ruke, opsovao Makedoniju i poveo pogrdno skandiranje na račun Srbije i Severne Makedonije koje su navijači na tribinama oberučke prihvatili, prenosi makedonski portal "Sport1.mk", a sada će se suočti sa kazom od strane svog kluba, ruskog premijerligaša Rubina iz Kazanja. 

Posle duela, on je navodno pokušao izvinio, ali je njegov klub odlučio da ga kazni.

Saopštenje Rubina prenosimo u celosti:

- Napadač Mirland Daku je posle utakmice Evropskog prvenstva 2024. za nacionalnu selekciju Albanije protiv Hrvatske uputio uvredljive povike. Naš klub prepoznaje odgovornost za nastalu situaciju. FK "Rubin" predstavlja multinacionalni tim i uvek se pridržava principa poštovanja i jednakosti, kategorički osuđujući sve oblike diskriminacije i uvreda na nacionalnoj, verskoj ili rasnoj osnovi.

- Po povratku u klub, fudbaler će biti podvrgnut disciplinskim i finansijskim sankcijama. Takođe će biti održan informativni razgovor sa svim igračima kluba kako bi se izbegli slični incidenti u budućnosti.

Foto: Printskrin/rubin-kazan.ru

 

 

 

 

Foto: Profimedia

 

Inače, ovo nije prvi put da napadač Rubina provocira. Krajem prošle godine albanska selekcije je savladala Poljsku sa 2:0, a nakon što je Daku postavio konačan rezultat, gol je proslavio skidanjem dresa, a tom prilikom na njegovim leđima ukazala se tetovaža.

Ovaj mladi fudbaler rođen je na 1998. godine u Gnjilanu, na teritoriji južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, na leđima ima istetoviran natpis "Katana 138", koji se odnosi na zloglasnu 138. brigadu takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), čiji je komadant bio terorista Agim Ramadani.

Foto: Tviter prinskrin/@FSHForg

 

Na ramenu albanskog fudbalera koji je do skoro nastupao za reprezentaciju takozvanog Kosova pa odlučio da to promeni, mogu se videti nadimak "Katana", broj 138 i noga koja stoji na kamenu koji simbolizuje granicu tadašnje Jugoslavije i Albanije.

Albanci sa Kosova i Metohije taj kamen koriste kao simbol za "albansko-albansku" granicu, odnosno smatraju da je granica nestala kada su jedinice paravojne OVK stigli na pozicije gde su nekada bile karaule za jugoslovenske vojnike.

Foto: Printskrin

 

Foto: Društvene mreže

 

Upravo u tim predelima život je izgubio albanski terorista Agim "Katana" Ramadani, vođa 138. brigade OVK kojoj je Daku posvetio tetovažu na svom telu. Ramadani je 11. aprila 1999. godine pogođen snajperskim metkom i preminuo je na licu mesta.

Na snimku možete videti kako je Mirlind proslavio pogodak:

 

 

Inače, Agim Ramadani bio je oficir Jugoslovenske narodne armije, ali je JNA napustio čim su na teritoriji današnje Hrvatske počela ratna dejstva.

Skrasio se u Švajcarskoj gde se oženio, zasnovao porodicu i povezao sa drugim Albancima koji su iz dijaspore planirali nerede na Kosovu i Metohiji. tokom 1998. godine otputovao je u Albaniju, odakle je ilegalno prešao granicu i stavio se pod komandu Ramuša Haradinaja.

Nakon brojnih akcija protiv jugoslovenske vojske i posebno graničara u Metohiji, Ramadani je "nagrađen" komandom 138. brigadom, koja je pod njegovom kontrolom postala ozloglašena. Agim je 9. aprila 1999. godine - na Veliki petak, predvodio napad svoje jedinice na karaulu Košare u akciji "Strela", što je jedan od najpoznatijih detalja sukoba na Kosovu i Metohiji. U napadu na Košare Agim Ramadani je poginuo 11. aprila, kada je pogođen snajperskim metkom.

 

 

Vlasti samoproglašenog "Kosova" veličaju ga kao heroja, pa su i jednu od najznačajnijih ulica u Prištini preimenovali njemu u čast.

Podsećanja radi, skandalozni transparenti, zastave i pogrdno skandiranje na račun Srbije obeležili su juče utakmicu između Albanije i Hrvatske. Vijorile su se zastave terorističke organizacije UČK, huligani su pozirali u majicama koje veličaju porodicu Jašari, a povici "Ubij Srbina" odzvanjali su stadionom u Hamburgu.

BONUS VIDEO: