Uzeo je megafon u ruke, opsovao Makedoniju i poveo pogrdno skandiranje koje su navijači na tribinama oberučke prihvatili, prenosi makedonski portal "Sport1.mk"

- Je*eš Makedonce! - povikao je ovaj 26-godišnji napadač koji se nije previše naigrao na Evropskom prvenstvu.

On je protiv Hrvata ušao u igru u 85. minutu, dok je prvi meč protiv selekcije Italije presedeo na klupi. 

 

Foto: Profimedia

 

Inače, ovo nije prvi put da napadač Rubina iz Kazanja provocira. Krajem prošle godine albanska selekcije je savladala Poljsku sa 2:0, a nakon što je Daku postavio konačan rezultat, gol je proslavio skidanjem dresa, a tom prilikom na njegovim leđima ukazala se tetovaža.

Ovaj mladi fudbaler rođen je na 1998. godine u Gnjilanu, na teritoriji južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, na leđima ima istetoviran natpis "Katana 138", koji se odnosi na zloglasnu 138. brigadu takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), čiji je komadant bio terorista Agim Ramadani.

Foto: Tviter prinskrin/@FSHForg

 

Na ramenu albanskog fudbalera koji je do skoro nastupao za reprezentaciju takozvanog Kosova pa odlučio da to promeni, mogu se videti nadimak "Katana", broj 138 i noga koja stoji na kamenu koji simbolizuje granicu tadašnje Jugoslavije i Albanije.

Albanci sa Kosova i Metohije taj kamen koriste kao simbol za "albansko-albansku" granicu, odnosno smatraju da je granica nestala kada su jedinice paravojne OVK stigli na pozicije gde su nekada bile karaule za jugoslovenske vojnike.

Foto: Društvene mreže

 

Foto: Printskrin

 

Upravo u tim predelima život je izgubio albanski terorista Agim "Katana" Ramadani, vođa 138. brigade OVK kojoj je Daku posvetio tetovažu na svom telu. Ramadani je 11. aprila 1999. godine pogođen snajperskim metkom i preminuo je na licu mesta.

Na snimku možete videti kako je Mirlind proslavio pogodak:

 

 

Inače, Agim Ramadani bio je oficir Jugoslovenske narodne armije, ali je JNA napustio čim su na teritoriji današnje Hrvatske počela ratna dejstva.

Skrasio se u Švajcarskoj gde se oženio, zasnovao porodicu i povezao sa drugim Albancima koji su iz dijaspore planirali nerede na Kosovu i Metohiji. tokom 1998. godine otputovao je u Albaniju, odakle je ilegalno prešao granicu i stavio se pod komandu Ramuša Haradinaja.

 

 

Nakon brojnih akcija protiv jugoslovenske vojske i posebno graničara u Metohiji, Ramadani je "nagrađen" komandom 138. brigadom, koja je pod njegovom kontrolom postala ozloglašena. Agim je 9. aprila 1999. godine - na Veliki petak, predvodio napad svoje jedinice na karaulu Košare u akciji "Strela", što je jedan od najpoznatijih detalja sukoba na Kosovu i Metohiji. U napadu na Košare Agim Ramadani je poginuo 11. aprila, kada je pogođen snajperskim metkom.

Vlasti samoproglašenog "Kosova" veličaju ga kao heroja, pa su i jednu od najznačajnijih ulica u Prištini preimenovali njemu u čast.

Podsećanja radi, skandalozni transparenti, zastave i pogrdno skandiranje na račun Srbije obeležili su juče utakmicu između Albanije i Hrvatske. Vijorile su se zastave terorističke organizacije UČK, huligani su pozirali u majicama koje veličaju porodicu Jašari, a povici "Ubij Srbina" odzvanjali su stadionom u Hamburgu.

Srbi više ne žele da sede i gledaju skrštenih ruku, pa je generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović oštro osudio ponašanje izgrednika i poručio da će od UEFA tražiti najstrožu kaznu za ovakvo ponašanje.

Trebalo je prekinuti utakmicu Hrvatska-Albanija

​Obraćanje FSS UEFA koje je potpisao generalni sekretar, Jovan Šurbatović, prenosimo u celosti:

Poštovani Gospodine Teodoridis,

Fudbalski savez Srbije vam se obraća povodom događanja na jučerašnjoj utakmici EURO 2024 Final Tournament između nacionalnih timova Hrvatske i Albanije (Group stage, Group B, Hamburg, 19.06.2024.), kada je došlo do sramnog zajedničkog skandiranja navijača oba nacionalna tima, a koje je bilo upereno protiv srpske nacije u celini.

Kao što ste verovatno informisani hrvatski i albanski navijači su od 58 minuta i 28 sekundi do 58 minuta i 50 sekundi zajednički vikali „Ubij, ubij Srbina“. U pitanju nisu bili pojedinci iz navijačkih redova, već veliki broj navijača ovih nacionalnih timova, što u tom trenutku nije sankcionisano u skladu sa propisima UEFA koji su jasni, kao i samo postupanje službenih lica u tim situacijama.

Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a naročito na jednom ovakvom velikom sportskom događaju koji se prati širom Evrope i sveta. Umesto da fudbalski stadion bude mesto gde će se bodriti sopstveni timovi i promovisati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđena su potpuno neprihvatljiva ponašanja, koje je nemoguće na bilo koji način opravdati. Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine sa albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako „raspaljivao“ masu.

Fudbalski savez Srbije smatra da je u momentu kada je počelo skandiranje navijača oba nacionalna tima koje je gore navedeno, utakmicu trebalo prekinuti i pristupiti postupku „tri koraka“. To je izričito predviđeno u propisu UEFA „Guidelines for Match Officials in cases of Racist Behavior in Football Stadiums” i čudi nas da ono nije primenjeno od strane službenih lica UEFA na utakmici. To pravilo se na pravi način primenjivalo u slučajevima puno manjeg intenziteta, pa nas tim više iznenađuje što nije primenjeno na ovoj utakmici. Fudbalski savez Srbije veruje da će disciplinski organi UEFA na pravi način reagovati i sankcionisati ovako ponašanje navijača oba nacionalna tima.

Ovakvo vređanje jedne nacije sa povicima da treba da budu ubijeni, odavno nije viđeno na sportskim događajima. Kao građani Republike Srbije, kao sportski-fudbalski radnici koji su čvrsto opredeljeni za sprovođenje univerzalnih sportskih principa i fer pleja, veoma smo povređeni događajima na ovoj utakmici. Obzirom da ovakvo divljanje velikog broja navijača, koje se ne može nazvati ponašanjem, nije u skladu sa propisima UEFA kao i sa elementarnim ljudskim ponašanjem, molimo Vas da najhitnije i najoštrije kaznite ogovorne za gore pomenute događaje i obezbedite normalno odigravanje utakmica.Želimo da Vas podsetimo da ovakvo divljanje, mržnja i rasizam predstavljaju sve ono protiv čega se Vaša organizacija deklativno bori.

Fudbalska igra, posebno na događaju kao što je Evropsko prvenstvo, treba da bude ono što spaja pojedince, države, nacije, a ne sredstvo koje će biti iskorišćeno u neke svrhe koje su potpuno suprotne idejama koje fudbalska igra treba da predstavlja, jer kao što vidimo fudbalska igra je već odavno prevazišla granice sporta kao takvog.

Organizatorima Turnira i UEFA želimo uspešan nastavak EURO 2024 i nadamo se da ovakvih događanja na stadionima u Nemačkoj više neće biti - navedeno je u dopisu UEFA od FSS.

- Po cenu da ne nastavimo učešće na EURO... Ukoliko UEFA ne bude drastično kaznila izgrednike, mi ne želimo da učestvujemo u ovome - poručio je Šurbatović za RTS.

BONUS VIDEO: