Узео је мегафон у руке, опсовао Македонију и повео погрдно скандирање које су навијачи на трибинама оберучке прихватили, преноси македонски портал "Спорт1.мк"

- Је*еш Македонце! - повикао је овај 26-годишњи нападач који се није превише наиграо на Европском првенству.

Он је против Хрвата ушао у игру у 85. минуту, док је први меч против селекције Италије преседео на клупи. 

 

Фото: Профимедиа

 

Иначе, ово није први пут да нападач Рубина из Казања провоцира. Крајем прошле године албанска селекције је савладала Пољску са 2:0, а након што је Даку поставио коначан резултат, гол је прославио скидањем дреса, а том приликом на његовим леђима указала се тетоважа.

Овај млади фудбалер рођен је на 1998. године у Гњилану, на територији јужне српске покрајине Косова и Метохије, на леђима има истетовиран натпис "Катана 138", који се односи на злогласну 138. бригаду такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), чији је комадант био терориста Агим Рамадани.

Фото: Твитер принскрин/@FSHForg

 

На рамену албанског фудбалера који је до скоро наступао за репрезентацију такозваног Косова па одлучио да то промени, могу се видети надимак "Катана", број 138 и нога која стоји на камену који симболизује границу тадашње Југославије и Албаније.

Албанци са Косова и Метохије тај камен користе као симбол за "албанско-албанску" границу, односно сматрају да је граница нестала када су јединице паравојне ОВК стигли на позиције где су некада биле карауле за југословенске војнике.

Фото: Друштвене мреже

 

Фото: Принтскрин

 

Управо у тим пределима живот је изгубио албански терориста Агим "Катана" Рамадани, вођа 138. бригаде ОВК којој је Даку посветио тетоважу на свом телу. Рамадани је 11. априла 1999. године погођен снајперским метком и преминуо је на лицу места.

На снимку можете видети како је Мирлинд прославио погодак:

 

 

Иначе, Агим Рамадани био је официр Југословенске народне армије, али је ЈНА напустио чим су на територији данашње Хрватске почела ратна дејства.

Скрасио се у Швајцарској где се оженио, засновао породицу и повезао са другим Албанцима који су из дијаспоре планирали нереде на Косову и Метохији. током 1998. године отпутовао је у Албанију, одакле је илегално прешао границу и ставио се под команду Рамуша Харадинаја.

 

 

Након бројних акција против југословенске војске и посебно граничара у Метохији, Рамадани је "награђен" командом 138. бригадом, која је под његовом контролом постала озлоглашена. Агим је 9. априла 1999. године - на Велики петак, предводио напад своје јединице на караулу Кошаре у акцији "Стрела", што је један од најпознатијих детаља сукоба на Косову и Метохији. У нападу на Кошаре Агим Рамадани је погинуо 11. априла, када је погођен снајперским метком.

Власти самопроглашеног "Косова" величају га као хероја, па су и једну од најзначајнијих улица у Приштини преименовали њему у част.

Подсећања ради, скандалозни транспаренти, заставе и погрдно скандирање на рачун Србије обележили су јуче утакмицу између Албаније и Хрватске. Вијориле су се заставе терористичке организације УЧК, хулигани су позирали у мајицама које величају породицу Јашари, а повици "Убиј Србина" одзвањали су стадионом у Хамбургу.

Срби више не желе да седе и гледају скрштених руку, па је генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић оштро осудио понашање изгредника и поручио да ће од УЕФА тражити најстрожу казну за овакво понашање.

Требало је прекинути утакмицу Хрватска-Албанија

​Обраћање ФСС УЕФА које је потписао генерални секретар, Јован Шурбатовић, преносимо у целости:

Поштовани Господине Теодоридис,

Фудбалски савез Србије вам се обраћа поводом догађања на јучерашњој утакмици ЕУРО 2024 Финал Тоурнамент између националних тимова Хрватске и Албаније (Гроуп стаге, Гроуп Б, Хамбург, 19.06.2024.), када је дошло до срамног заједничког скандирања навијача оба национална тима, а које је било уперено против српске нације у целини.

Као што сте вероватно информисани хрватски и албански навијачи су од 58 минута и 28 секунди до 58 минута и 50 секунди заједнички викали „Убиј, убиј Србина“. У питању нису били појединци из навијачких редова, већ велики број навијача ових националних тимова, што у том тренутку није санкционисано у складу са прописима УЕФА који су јасни, као и само поступање службених лица у тим ситуацијама.

Овакво понашање је неприхватљиво у свим ситуацијама, а нарочито на једном оваквом великом спортском догађају који се прати широм Европе и света. Уместо да фудбалски стадион буде место где ће се бодрити сопствени тимови и промовисати спортска и фер атмосфера, на овој утакмици виђена су потпуно неприхватљива понашања, које је немогуће на било који начин оправдати. Према информацијама које имамо, један играч албанског тима је након завршетка утакмице, испред трибине са албанским навијачима, користећи мегафон узвикивао исти повик и тако „распаљивао“ масу.

Фудбалски савез Србије сматра да је у моменту када је почело скандирање навијача оба национална тима које је горе наведено, утакмицу требало прекинути и приступити поступку „три корака“. То је изричито предвиђено у пропису УЕФА „Гуиделинес фор Матцх Оффициалс ин цасес оф Рацист Бехавиор ин Фоотбалл Стадиумс” и чуди нас да оно није примењено од стране службених лица УЕФА на утакмици. То правило се на прави начин примењивало у случајевима пуно мањег интензитета, па нас тим више изненађује што није примењено на овој утакмици. Фудбалски савез Србије верује да ће дисциплински органи УЕФА на прави начин реаговати и санкционисати овако понашање навијача оба национална тима.

Овакво вређање једне нације са повицима да треба да буду убијени, одавно није виђено на спортским догађајима. Као грађани Републике Србије, као спортски-фудбалски радници који су чврсто опредељени за спровођење универзалних спортских принципа и фер плеја, веома смо повређени догађајима на овој утакмици. Обзиром да овакво дивљање великог броја навијача, које се не може назвати понашањем, није у складу са прописима УЕФА као и са елементарним људским понашањем, молимо Вас да најхитније и најоштрије казните оговорне за горе поменуте догађаје и обезбедите нормално одигравање утакмица.Желимо да Вас подсетимо да овакво дивљање, мржња и расизам представљају све оно против чега се Ваша организација деклативно бори.

Фудбалска игра, посебно на догађају као што је Европско првенство, треба да буде оно што спаја појединце, државе, нације, а не средство које ће бити искоришћено у неке сврхе које су потпуно супротне идејама које фудбалска игра треба да представља, јер као што видимо фудбалска игра је већ одавно превазишла границе спорта као таквог.

Организаторима Турнира и УЕФА желимо успешан наставак ЕУРО 2024 и надамо се да оваквих догађања на стадионима у Немачкој више неће бити - наведено је у допису УЕФА од ФСС.

- По цену да не наставимо учешће на ЕУРО... Уколико УЕФА не буде драстично казнила изгреднике, ми не желимо да учествујемо у овоме - поручио је Шурбатовић за РТС.

БОНУС ВИДЕО: