Patrijarh srpski Pavle još za života važio je za “živog sveca” a njegove reči i danas služe kao glas razuma i zvezda vodilja mnogima.

U vremenu kada je sve dostupno i lako zamenljivo, kada u prodavnicama možete naći, što se kaže i od ptice mleko, mnogi su zaboravili na važnost onog najvažnijeg - hleba.

Patrijarh Pavle u svojim spisima podseća nas upravo na to - na značaj onog osnovnog, hrane koja je odgajila mnoge generacije naših dedova.

Foto: O.Radošević

 

 

- Eto, kako se olako baci parče hleba. A pre godinu dana neko je orao njivu, sejao, strahovao da mlade biljke ne izmrznu od mraza i čekao da padne sneg, koji će pokriti i zaštiti pšenicu. U proleće žito je raslo pod blagim sunčevim zracima. Pa, u leto, kad sazri, strepeo čovek hoće li pasti grad ili naići oluja i sav trud uništiti. Potom žito žnjeo po najvećoj vrućini, pa, nosio u mlin. Neko to brašno sa vodom mesio, i od testa pekao hleb. Da bi hleb došao na naš sto, potrebna je puna godina rada mnogih ruku i Božji blagoslov. Hleb treba poštovati, piše voljeni srpski patrijarh, a mi ne sumnjamo da će njegove reči promeniti mnoge.

(Opanak)

BONUS VIDEO: