Iskusni vozači podelili su malo poznati savet o dugmetu na kontrolnoj tabli koje će rashladiti vaš automobil još delotvornije od klima uređaja.

Na dugmetu se nalazi mala strelica i simbol koji predstavlja unutrašnjost vašeg automobila. Ovo dugme za "recirkulaciju vazduha" nudi sjajan način da rashladite automobil čak i kada je klima uređaj isključen.

To je zato što se prekida dotok spoljnog vazduha i samo će, kao što ime sugeriše, ponovno cirkulisati postojeći vazduh u automobilu.

Foto: Profimedia

 

Ne morate da držite klima uređaj upaljenim

Vazduh izvan automobila topliji je nego unutra, pa će kad upalite klimu vazduh unutra biti puno hladniji. Tada možete samo neprestano da cirkulišete ovaj postojeći vazduh umesto da ga menjate novim toplim vazduhom, što znači da čak i ne morate da držite klima uređaj uključen sve dok su vam prozori zatvoreni, čime se, takođe, štedi gorivo.

- Zamislite ovo: vrući letnji dan i parkirani automobil koji upija sunčeve zrake. Dugme za recirkulaciju vazduha dolazi u pomoć, jer pruža delotvorno rešenje za ubrzavanje procesa hlađenja. Recirkulacijom hladnog vazduha u vozilu, ovo dugme pomaže u stvaranju osvežavajućeg okruženja gotovo trenutno, što postaje posebno važno tokom vrućine i omogućuje vam da uđete u rashlađeni automobil - rekao je predstavnik firme UK Car Discount.

- Što je recirkulacija vazduha duže uključena, vozilo će biti hladnije! Ako je ne koristite, automobil će koristiti spoljni vazduh koji je puno topliji, a klima uređaj će raditi jače i kontinuirano kako bi ohladio vrući vazduh - istakao je stručnjak.

BONUS VIDEO: