Hranljivi sastojci tunjevine

Tunjevina je riba bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima kao što su vitamin D, vitamin B12, selen i jod. Ovi nutrijenti igraju ključnu ulogu u podršci zdravlju srca, mozga, kostiju i imunološkom sistemu. Međutim, postoje određene stvari koje treba uzeti u obzir kada se govori o konzerviranoj tunjevini.

Nivo žive i potrošnja soli

Prvo, većina tunjevine u konzervi je od vrste poznate kao "žuta-plava" ili "ljubičasta" tunjevina. Ova vrsta često ima viši nivo žive u poređenju sa drugim vrstama ribe. Živa je teški metal koji može biti štetan za ljudski organizam ako se unosi u prevelikim količinama. Preporučuje se konzumiranje tunjevine u konzervi umjereno, posebno trudnicama i maloj deci, kako bi se smanjio rizik od izloženosti živi.

Drugo, većina tunjevine u konzervi je obrađena kako bi se produžio rok trajanja i poboljšao ukus. To može uključivati dodavanje soli ili drugih konzervansa. Visok unos soli može biti problematičan za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska ili drugih kardiovaskularnih problema. Važno je obratiti pažnju na sadržaj natrijuma u konzerviranoj tunjevini i možda birati verzije sa smanjenim sadržajem soli.

Foto: Profimedia

 

Efikasnost i praktičnost

Treće, postoje različiti načini obrade i konzerviranja tunjevine koji mogu uticati na njenu hranljivu vrednost. Neki proizvođači koriste postupke koji zadržavaju veći deo hranljivih sastojaka, dok drugi mogu koristiti postupke koji smanjuju sadržaj omega-3 masnih kiselina ili drugih važnih nutrijenata.

Važno je napomenuti da tunjevina u konzervi može biti deo zdrave ishrane ako se konzumira umereno i uzimanjem u obzir gore navedenih faktora. Neki stručnjaci preporučuju da se biraju oznake koje naglašavaju održive ribolovne prakse i niži sadržaj žive i drugih zagađivača.

Kada se radi o načinima konzumiranja, tunjevina u konzervi može se koristiti na različite načine. Može se dodati salatama, sendvičima, testeninama ili koristiti kao sastojak u raznim jelima poput pita ili rolata. Ovo je praktičan izbor za ljude koji traže brz i hranljiv obrok, posebno u situacijama kada je sveže ribe teže nabaviti ili čuvati.

Kako biste najbolje iskoristili tunjevinu u konzervi, preporučuje se čitanje etiketa proizvoda radi informacija o sadržaju hranljivih sastojaka, natrijuma i drugih aditiva. Takođe je važno razmotriti raznolikost ishrane i uključiti i druge izvore proteina i omega-3 masnih kiselina kako bi se obezbedila uravnotežena ishrana.

BONUS VIDEO: