Хранљиви састојци туњевине

Туњевина је риба богата протеинима, омега-3 масним киселинама, витаминима и минералима као што су витамин Д, витамин Б12, селен и јод. Ови нутријенти играју кључну улогу у подршци здрављу срца, мозга, костију и имунолошком систему. Међутим, постоје одређене ствари које треба узети у обзир када се говори о конзервираној туњевини.

Ниво живе и потрошња соли

Прво, већина туњевине у конзерви је од врсте познате као "жута-плава" или "љубичаста" туњевина. Ова врста често има виши ниво живе у поређењу са другим врстама рибе. Жива је тешки метал који може бити штетан за људски организам ако се уноси у превеликим количинама. Препоручује се конзумирање туњевине у конзерви умјерено, посебно трудницама и малој деци, како би се смањио ризик од изложености живи.

Друго, већина туњевине у конзерви је обрађена како би се продужио рок трајања и побољшао укус. То може укључивати додавање соли или других конзерванса. Висок унос соли може бити проблематичан за особе које пате од високог крвног притиска или других кардиоваскуларних проблема. Важно је обратити пажњу на садржај натријума у конзервираној туњевини и можда бирати верзије са смањеним садржајем соли.

Фото: Профимедиа

 

Ефикасност и практичност

Треће, постоје различити начини обраде и конзервирања туњевине који могу утицати на њену хранљиву вредност. Неки произвођачи користе поступке који задржавају већи део хранљивих састојака, док други могу користити поступке који смањују садржај омега-3 масних киселина или других важних нутријената.

Важно је напоменути да туњевина у конзерви може бити део здраве исхране ако се конзумира умерено и узимањем у обзир горе наведених фактора. Неки стручњаци препоручују да се бирају ознаке које наглашавају одрживе риболовне праксе и нижи садржај живе и других загађивача.

Када се ради о начинима конзумирања, туњевина у конзерви може се користити на различите начине. Може се додати салатама, сендвичима, тестенинама или користити као састојак у разним јелима попут пита или ролата. Ово је практичан избор за људе који траже брз и хранљив оброк, посебно у ситуацијама када је свеже рибе теже набавити или чувати.

Како бисте најбоље искористили туњевину у конзерви, препоручује се читање етикета производа ради информација о садржају хранљивих састојака, натријума и других адитива. Такође је важно размотрити разноликост исхране и укључити и друге изворе протеина и омега-3 масних киселина како би се обезбедила уравнотежена исхрана.

БОНУС ВИДЕО: