У нашој земљи ради као професор енглеског језика, води туре по пивницама, свира кантри и блуз музику, а на Јутјуб каналу Attic life испричао је шта му се свиђа у Србији, зашто се овде осећа слободније и срећније него у Америци, које су сличности између Срба и Американаца...

Рајли се присетио и свог првог утиска о нашој земљи...

- Одсео сам у неком хостелу и отишао сам у Скадарлију, чувену боемску четврт. Сећам се да сам ушао у неки кафић и неки тип ме је питао: "Ти си Американац?!" и испричао ми причу о НАТО бомбардовању. Био сам мало забринут, помислих: "Ово није начин на који желим да започнем разговор". Међутим, он рече: "У реду је, хајде да пробаш нашу пљескавицу, пробај наше ћевапе". И платио ми је вечеру, частио ме ракијом и онда само рекао: "Добродошао у Србију!". То је била моја прва или друга ноћ овде. И то је оставило утисак на мене! - испричао је он аутору овог подкаста, који је, иначе, Рус.

Фото: Д. Миловановић

 

Он је прве две године живота у Србији ишао на курс српског језика, али никако није могао да савлада падеже.

- Енглески језик има само једну деклинацију - једнину и множину. Српски има седам деклинација. Не могу само да кажем: "Имам кафа". Морам да кажем: "Имам кафу, кафе, идем на кафом". Био сам толико фрустриран јер сам покушавао да то урадим савршено. И, онда сам коначно одустао и сад не користим падеже. И постало је лакше! И даље звучим као странац, али бар могу да се снађем, ако не бринем толико о граматици - каже он.

Што се народа тиче, каже да су Срби изузетно гостољубви и срдачани.

- Моја шала - када ме људи питају какви су Срби, кажем: "Замислите да су Русија и Шпанија имале дете. То је Србија". Све је словенско. Имате ћирилицу, имате православље, имате ракију... Али, има нешто у вези са топлим временом и том близином Медитерана, што чини да постоји тај италијански, шпански вајб за само причање, и да се буде гласан и да се ћаска са странцима.

Фото: Јутјуб принтскрин/Attic Life

 

Рајли каже да је, живећи у Србији, покупио и неке нове навике.

- Моји пријатељи у САД су приметили како више не размишљам претерано о неким стварима. Само кажем: "Је*и га". То је најбоља српска реч - каже он и додаје да му се чини да је постао опуштенији и директнији.

Када би морао да издвоји три најбоље ствари у вези са Србијом, то би, каже, биле гостопримство, роштиљ, као и опуштена атмосфера.

- Опуштеније је овде. Свиђа ми се што је овде ритам мало спорији у односу на онај који сам навикао. Многи су ми рекли да превише бринем о нечему или се пребрзо крећем. Овде су ми често рекли: "Полако". Ми Американци стално смо у покрету. Стално нешто радимо, радимо... Ја сам из малог града, али чак и тамо се стално очекује да се све уради одмах. То је још горе ако живите у Њујорку или неком другом великом граду. Међутим, чак и у малим местима још увек постоји велика жеља да све буде организовано, стриктно и на време - објашњава Рајли. Рајлијево омиљено јело, иначе, је мућкалица, а он се нада да ће ускоро добити и српско држављанство. Две године је верен са Српкињом, планирају и свадбу.

Фото: Д. Миловановић

 

- То ми олакшава приступ када причам са људима. Могу да испричам целу причу о томе како сам дошао овде и како ми се свиђа, али је понекад једноставније рећи: "Имам српску жену". Већина људи каже "О, браво! Она те је освојила, довела те је овамо". То мало олакшава ситуацију - шали се он.

Рајли је одушевљен и фестивалима по Србији и воле да организује туре на сланинијаду, кобасијаду, мудијаду...

Каже и да су Американци из малих градова прилично слични Србима из мањих места.

- Ја сам из малог града и уживам да се крећем по мањим местима у Србији. У коју год државу да одете, људи из малих места су мало опуштенији, понекад конзервативнији, али обично љубазнији, без обзира одакле сте.

У Србији, чак и у Београду, је много безбедније него у САД.

- Овде у Београду је много лепо. Могу да изађем ноћу, да шетам од центра града до свог стана и да се ништа не деси. Нико никад не виче на мене. Никад ми нико није пришао, напао ме. Осећао сам се веома сигурно. У САД стално имате вести о масовној пуцњави у школи, масовној пуцњави у тржном центру, на концерту, улици...

Рајли каже да људи из САД могу да науче од Срба како да више цене пријатеље и породицу.

- Могу да науче како да више цене пријатеље и породицу, како да више уживају у кафи са неким, како да више уживају у времену проведеном са децом... Да цене то много више уместо да стално размишљају о послу. У САД је много људи који се боре са анксиозношћу, депресијом и слично иде код психијатра или узима лекове, а овде када људи имају проблем, позову пријатеље или неког из фамилије и оду на кафу и попричају о томе. Мислим да је то много природнији начин да реше проблем - каже Рајли и закључује:

- Ако овде имате добар посао, сматрам да сте много слободнији него у САД и да имате бољи квалитет живота. Ја сам, лично, овде много срећнији него у САД.

БОНУС ВИДЕО: