Bivši komnadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija (55), koji služi kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, ostaće još dve godine u najstrože čuvanom delu tog zatvora, takozvanom Alkatrazu.

- Viši sud u Beogradu, i to predsednik suda, doneo je rešenje kojim se prema osuđenom Miloradu Ulemeku produžava izdržavanja kazne zatvora u posebnom odeljenjiu za izdržavanje kazne za krivična dela organizovanog kriminala. Izdržavanje kazne u ovom režimu, po ovom rešenju, može trajati najduže dve godine. Protiv ovoga je dozvoljena žalba predsedniku Apelacionog sud u Beogradu u roku od tri dana od prijema rešenja, s tim što žalba ne odlaže izvršenje - potvrđeno je za "Kurir" iz Višeg suda u Beogradu.

Foto: Profimedia/AFP/Koca Sulejmanović

 

 

Ulemek je, podsetimo, osuđen na četiri maksimalne kazne od po 40 godina zatvora zbog organizovanja ubistva premijera Zorana Đinđića, krivičnih dela zemunskog klana, četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića.

On je, podsetimo, u pritvoru od 2004, a u "Alkatrazu" u kom važe posebno stroge mere nalazi se od 2010. godine i bio je prvi stanovnik ovog "zatvora u zatvoru".

- Na svake dve godine, odluka o tome da li je ispunio "uslove" da bude prebačen u neki od "slobodnijih" paviljona Zabele se preispituje. Na svaku, kojom je Ulemeku Viši sud produžio meru boravka u najstrožem režimu, on se žalio Apelacionom sudu, ali su žalbe uvek odbijene - podseća sagovornik Kurira.

Inače, zbog toga što u ovom delu zatvora Zabela osuđenici nemaju pravo na ljubavnu sobu i bračne posete, Legija je prošle godine stupio u štrajk glađu, ali ga je ubrzo i prekinuo.

BONUS VIDEO: