Podsetimo, presudama sudova u Beogradu zbog ubistva Zorana Đinđića, zločina zemunskog klana, ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi, kao i ubistva na Ibarskoj magistali, osuđen je na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Ulemek se predao 2. maja 2004, posle bekstva i poternice koja je za njim bila raspisana u akciji "Sablja".

Ulemek je bio prvi stanovnik takozvanog "Alkatraza", zatvora koji se nalazi unutar zatvora Zabela kod Požarevca i u njega je prebačen 9. jula 2010. godine pod neverovatnim merama obezbeđenja i od tada je tek nekoliko puta u pratnji Žandarmerije izvođen iz ovog prostora, i to kako bi svedočio na suđenjima.

Foto: A. Stanković

 

 

- Početkom prethodne godine, dobio je posao u zatvoru i u aprilu krenuo na psiho-terapije. Svakoga dana ima mogućnost da boravi van sobe sedam sati i to tri puta dnevno - dva sata napolju, dva sata u teretani, dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti i od kada je postao radno angažovan i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe - rečeno je prošle godine iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kako jedan od najpoznatijih srpskih osuđenika provodi vreme u Alkatrazu.

Podsetimo, on je tokom prošle godine stupio u štrajk glađu, tražeći bolji položaj, ali je ubrzo odustao od tog poteza.

Tada je otkriveno da Legija vreme van sobe provodi u društvu i druženju sa drugim osuđenicima, u čajnoj kuhinji koju koriste i drugi osuđenici.

Foto: A. Stanković

 

 

- Od aprila prošle godine Ulemek pohađa i specijalizovani program Opšti kognitivno-bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne podrške, a tokom boravka iza rešetaka je završio i obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika, a likovnu sekciju takođe može da pohađa svakodnevno - navedeno je tada.

Inače, Legiji porodica nije okrenula leđa i navodno ga supruga i deca redovno posećuju. Obelodanjeno je da ga obilaze tri do četiri puta mesečno i da sa njim borave po dva sata. Prvih godina, između njih je stajala prepreka od stakla koja je sprečavala da imaju fizički kontakt sa njim, ali je ona u međuvremenu uklonjena.

Foto: N. Fifić, A. Stojanović

 

 

Osim ovih prava, Ulemek ima pravo i na 16 telefonskih razgovora mesečno u trajanju do 15 minuta.

- On ima pravo da svakog meseca primi po jedan paket, kao i da dva puta nedeljno kupuje u kantini. Osim prijema paketa i kupovine u kantini, svim osuđenim licima u Posebnom odeljenju je dozvoljeno da naručuju proizvode koje zavod potom dodatno kupuje - objašnjeno je tada iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Inače, Legija je tokom boravka u Alkatrazu napisao više knjiga.

(Kurir)

BONUS VIDEO: