Ipak, postoje dve stvari koje se dešavaju usled znojenja dok se sunčate - regulacija toplote i usporavanje metabolizma.

Regulacija toplote

LJudi, kao i svi sisari, su toplokrvni, što znači da regulišu sopstvenu telesnu temperaturu. Kada vaše telo oseti da je u pretoplom ili prehladnom okruženju, preduzima mere za regulaciju temperature - drhtanje u hladnom okruženju ili znojenje u toplom.

Druge fizičke reakcije na visoku temperaturu mogu da uključuju opuštanje mišića i usporavanje metabolizma, piše Journal of Experimental Biology.

Usporavanje metabolizma

Metabolizam je proces kojim telo pretvara hranu u energiju i njom snabdeva ćelije. Ova energija može da dolazi iz obroka ili iz rezervi uskladištenih u telu kao masno tkivo.

Količina energije koja vam je potrebna zavisi od vašeg nivoa fizičke aktivnosti. Telo u mirovanju zahteva minimalni nivo energije za održavanje osnovnih telesnih funkcija, što je poznato kao bazalni metabolizam (BMR), piše Mayo Clinic.

Foto: Profimedia

 

Kada je telo toplo i u mirovanju, BMR opada, što znači da mu treba manje kalorija za održavanje funkcija. A pošto sunčanje podrazumeva ležanje nepomično na suncu, zahteva veoma malo energije. Drugim rečima, sedenje na suncu ne sagoreva mnogo kalorija.

Sunčanje sagoreva kalorije samo u opštem smislu kao bilo koja aktivnost. Vaše telo čak sagoreva mali broj kalorija jednostavno disanjem, varenjem hrane i spavanjem, piše Harvard Health Publishing.

Da li sunčanje sagoreva masne naslage?

Iako sedenje na suncu ne sagoreva kalorije, postoje neki naučni dokazi da izlaganje sunčevoj svetlosti pomaže telu da sagoreva više masti.

Na primer, istraživanje iz novembra 2017. objavljeno u Scientific Reports zaključilo je da plavi zraci sunčeve svetlosti pomažu u smanjenju (belih) masnih ćelija koje se nalaze neposredno ispod površine kože.

Otkriće je bilo slučajno. Istraživači na Univerzitetu Alberta u Kanadi su pokušali da pomognu osobama sa dijabetesom tipa 1 tako što su genetski modifikovali masne ćelije da proizvode insulin kada su izložene svetlosti. Usput su otkrili da izlaganje suncu zapravo smanjuje lipidne kapi u masnim ćelijama ispod kože i uzrokuje da te ćelije skladište manje masti.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, istraživači su takođe napomenuli da je potrebno više studija u ovoj oblasti, i da još uvek nije poznat intenzitet ili trajanje sunčeve svetlosti potrebne za aktiviranje ovog procesa.

Mere opreza

Dugotrajno izlaganje suncu u najtoplijem delu dana može da dovede do opekotina i raka kože. Zbog toga i činjenice da sunčanje ne sagoreva dodatne kalorije, najbolji izbor za gubitak masti je redovno vežbanje i uravnotežena ishrana.

(Livestrong.com, Kurir)

BONUS VIDEO: