Ипак, постоје две ствари које се дешавају услед знојења док се сунчате - регулација топлоте и успоравање метаболизма.

Регулација топлоте

Људи, као и сви сисари, су топлокрвни, што значи да регулишу сопствену телесну температуру. Када ваше тело осети да је у претоплом или прехладном окружењу, предузима мере за регулацију температуре - дрхтање у хладном окружењу или знојење у топлом.

Друге физичке реакције на високу температуру могу да укључују опуштање мишића и успоравање метаболизма, пише Journal of Experimental Biology.

Успоравање метаболизма

Метаболизам је процес којим тело претвара храну у енергију и њом снабдева ћелије. Ова енергија може да долази из оброка или из резерви ускладиштених у телу као масно ткиво.

Количина енергије која вам је потребна зависи од вашег нивоа физичке активности. Тело у мировању захтева минимални ниво енергије за одржавање основних телесних функција, што је познато као базални метаболизам (БМР), пише Mayo Clinic.

Фото: Профимедиа

 

Када је тело топло и у мировању, БМР опада, што значи да му треба мање калорија за одржавање функција. А пошто сунчање подразумева лежање непомично на сунцу, захтева веома мало енергије. Другим речима, седење на сунцу не сагорева много калорија.

Сунчање сагорева калорије само у општем смислу као било која активност. Ваше тело чак сагорева мали број калорија једноставно дисањем, варењем хране и спавањем, пише Harvard Health Publishing.

Да ли сунчање сагорева масне наслаге?

Иако седење на сунцу не сагорева калорије, постоје неки научни докази да излагање сунчевој светлости помаже телу да сагорева више масти.

На пример, истраживање из новембра 2017. објављено у Scientific Reports закључило је да плави зраци сунчеве светлости помажу у смањењу (белих) масних ћелија које се налазе непосредно испод површине коже.

Откриће је било случајно. Истраживачи на Универзитету Алберта у Канади су покушали да помогну особама са дијабетесом типа 1 тако што су генетски модификовали масне ћелије да производе инсулин када су изложене светлости. Успут су открили да излагање сунцу заправо смањује липидне капи у масним ћелијама испод коже и узрокује да те ћелије складиште мање масти.

Фото: Shutterstock

 

Међутим, истраживачи су такође напоменули да је потребно више студија у овој области, и да још увек није познат интензитет или трајање сунчеве светлости потребне за активирање овог процеса.

Мере опреза

Дуготрајно излагање сунцу у најтоплијем делу дана може да доведе до опекотина и рака коже. Због тога и чињенице да сунчање не сагорева додатне калорије, најбољи избор за губитак масти је редовно вежбање и уравнотежена исхрана.

(Livestrong.com, Курир)

БОНУС ВИДЕО: