Elma Hajrović je svetska prvakinja u karateu i reprezentativka Srbije u boksu, a nedavno je hrabro odlučila da nosi hidžab, čime je inspirisala mnoge žene. Osim toga, popularna je i na TikToku sa više od 200.000 pratilaca.

Sportom je počela da se bavi sa deset godina. NJen prvi izbor bio je karate, koji je potom nadogradila kik boksom i boksom. Već sa 16 godina, kao juniorka, osvojila je svetsko prvenstvo u Italiji. Od tada je stekla preko 100 medalja sa državnih, evropskih i svetskih prvenstava.

 

 

lma ističe da je na početku bila prisiljena da skriva svoju sportsku karijeru od roditelja, koji nisu podržavali njen izbor borilačkih sportova.

-Dok nisam počela da donosim kući medalje i pohvalnice, moji roditelji nisu bili oduševljeni idejom da se bavim sportom. Kada su videli rezultate, postali su ponosni na mene, kaže Elma.

Jake žene izazivaju nesigurnost kod muškaraca

 

 

NJen uspeh u borilačkim sportovima nije prošao nezapaženo, a reakcije muškaraca na njen imidž često su bile iznenađujuće.

-Momci obično reaguju iznenađeno i uplašeno, sa komentarima poput 'ručak je gotov' i 'sudovi su oprani.' Izgleda da jake žene mogu da izazovu nesigurnost kod muškaraca, dodaje sa osmehom.

 

 

Osim što je sport postao njen život, Elma je završila fakultet za sport i fizičko vaspitanje kako bi dodatno obogatila svoje znanje.

-Sport je oduvek bio deo mene. Volim svaki sport i smatram da je važno razumeti sve aspekte kako bih mogla da se razvijam, objašnjava ona.

Odlučila se da stavi hidžab

 

 

 

Prošle godine, Elma je odlučila da stavi hidžab, što je, kako kaže, oduvek želela.

-Bilo je teško zbog publike koja me prati, jer sam već bila poznata na društvenim mrežama. Trebalo je objasniti ljudima šta hidžab predstavlja, prisetila se.

 

 

Iako je naišla na predrasude, dobila je veliku podršku koja je dodatno ohrabrila i inspirisala druge žene.

-Kao predstavnik svoje zemlje, ponosno sam izašla da se borim sa hidžabom i pokazala da mržnja i predrasude ne treba da postoje, rekla je sa ponosom Elma.

 

 

Kada je reč o njenom izvoru snage, Elma veruje da je to želja da pobedi samu sebe i svoj strah.

-Moj najveći izvor snage je želja da pobedim sebe. Svaki put kada prevaziđem svoje strahove, postajem jača i bolja verzija sebe. Za to je potrebno izložiti sebe malom riziku, jer bez rizika nema ni profita, zaključuje ona.

Blic žena