Hristina je početkom juna provela sedam dana na Antarktiku i prošla prošla je kroz Drejkov prolaz, koji je jedan od najopasnijih jer je odneo život hiljadama moreplovaca u talasima. Međutim sve je proteklo u najboljem redu jer je glumica bila u sigurnim rukama.  

 Iskusila je plovidbu s kitovima, kao i izuzetno niske temperature budući da je na Antarktiku zabeležena najniža temperatura na planeti od čak minus 90 stepeni.

Foto: Printskrin/Instagram/hristina-popo

 

Glumica je rekla da je pred sam polazak imala ozbiljne fizičke, ali i psihičke pripreme: 

- O da. Veliki je to put, ukupno četiri aerodromska i tri brodska dana kako bih stigla nadomak Južnog pola. I svašta mi se vrtelo po glavi na ideju za tako dalek put. Najteže mi je palo to što se odvajam od ćerke Luče, koja mi je uvek najveća podrška i največi navijač - rekla je glumica za magazin Gloria.

Kada su je upitali da li se plašila polaska na put, odgovorila je: 

- Prvo sam pomislila da se plašim zbog Drejkovog prolaza koji je najopasnije morsko mesto na planeti, a prelazi se tri dana kako bi se stiglo na cilj. Gledala sam uznemirujuće snimke na internetu, pročitala negde da je oko 20.000 mornara na tom mestu nesrećno okončalo život. Proverila sam s iskusnim moreplovcima koliko je to zaista opasno i zaključila da je rizik minimalan s obzirom na to koji sam brod odabrala i u koje vreme putujem - objasnila je Hristina.

Hristina je istakla šta je to što nije bilo baš tako jednostavno: 

- Drejkov prolaz, gde su najjači vetrovi, bio je dramatičan u oba pravca. Kapetan nam je poručio da ćemo imati autentičan prelaz, talasi su u jednom momentu bili visoki 10-12 metara. Iako smo svi popili lekove protiv morske bolesti, svega nas nekoliko nije provelo dane u kabini. U zajedničkom delu broda gledali smo predavanja morskih biologa, družili se i pomagali u beleženju vrsta koje smo usput uspeli da opazimo. Ostali su zaista traumatično proživljavali tih šest dana žešćeg ljuljanja u svim pravcima. Nosili smo im hranu u kabine jer većina nije bila sposobna ni da ode do kuhinje. Uzbuđenja je bilo dosta, a realne opasnosti nimalo. Sem dehidratacije. Izazovno je bilo i kupanje u okeanu prvog dana dolaska na Antarktik. Bilo je više nego ledeno, još gore nego u rupi na zaleđenom jezeru na Arktiku. Ali to nije ona hladnoća od koje se oboli, ovo je ona zdrava, posle koje si bolji čovek - ispričala je glumica i dodala:

- U nekim momentima mi nije bilo svejedno. Nikada ranije nisam doživela to da nas, ako se bilo šta desi meni ili mojima, deli najmanje sedam dana puta. Vrlo neprijatan osećaj, ali tešila sam se kako je doskora čovečanstvo funkcionisalo na taj ili sličan način, i eto nas, još smo živi.

BONUS VIDEO: