Nije bitno da li će propasti dan aranžmana, ništa nije bitnije od bezbednosti i života, ističe Okanović. Upozorava da vrućine na vozače utiču kao da su konzumirali alkohol.

Špic letnje turističke sezone, po pravilu, donosi velike gužve na graničnim prelazima, ali i putevima. Veliki broj naših ljudi kreće ka turističkim centrima u Srbiji i inostranstvu, a na putevima je i veliki broj Turaka koji iz Zapadne Evrope idu na odmor u svoju zemlju. Najopasniji su na drumovima, jer često voze i po 10 sati bez odmora.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, savetuje vozače da na auto-putu zaustave vozilo van zaustavne trake ako moraju da stanu.

- Setite se Turaka koji voze 15 sati bez odmora. Najumorniji su na našim putevima. Ako stanete na auto-putu. svi saputnici bi trebalo da izađu van kolovoza - kaže Okanović.

Napominje da postoje uređaji koji prate koliko su dugo vozači za volanom, kao i da mi možemo da im obezbedimo odmarališta.

Foto: Profimedia

 

Govoreći o kritičnim tačkama, Okanović kaže da Ibarska magistrala nije opterećena kao ranije ,pa je samim tim i bezbednija.

- Svaki put je rizičan, ako ulazimo u rizično preticanja i ne odmaramo se. Sve što imate vozite – vašu suprugu, decu, ako pogrešite može skupo da vas košta. Nije bitno da li će propasti dan aranžmana, ništa nije bitnije od bezbednosti i života - kaže Okanović.

Odmor na svaka dva sata

Okanović je istakao je da lekari savetuju da se vozači na svaka dva sata odmaraju, jer ako su umorni mogu biti samo umorniji u daljoj vožnji.

- Visoke temperature na vozača utiču kao alkohol. Savet je da pratite saobraćaj, bitno je da se fokusirate na saobraćaj - kaže Okanović.

Napomenuo je da pojačane kontrole policije i zbog festivala i apelovao na one koji posećuju festivale da nađu alternativu da se bezbedno vrate kuću ako su konzumirali alkohol.

- Policija je raspoređena, tako da ne možete da uđete u saobraćaj ako ste pod dejstvom alkohola. Najbolje za vas je da vas zaustavi policija, a ne bandera ili kamion - rekao je Okanović. 

(RTS)

BONUS VIDEO: