Није битно да ли ће пропасти дан аранжмана, ништа није битније од безбедности и живота, истиче Окановић. Упозорава да врућине на возаче утичу као да су конзумирали алкохол.

Шпиц летње туристичке сезоне, по правилу, доноси велике гужве на граничним прелазима, али и путевима. Велики број наших људи креће ка туристичким центрима у Србији и иностранству, а на путевима је и велики број Турака који из Западне Европе иду на одмор у своју земљу. Најопаснији су на друмовима, јер често возе и по 10 сати без одмора.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, саветује возаче да на ауто-путу зауставе возило ван зауставне траке ако морају да стану.

- Сетите се Турака који возе 15 сати без одмора. Најуморнији су на нашим путевима. Ако станете на ауто-путу. сви сапутници би требало да изађу ван коловоза - каже Окановић.

Напомиње да постоје уређаји који прате колико су дуго возачи за воланом, као и да ми можемо да им обезбедимо одмаралишта.

Фото: Профимедиа

 

Говорећи о критичним тачкама, Окановић каже да Ибарска магистрала није оптерећена као раније ,па је самим тим и безбеднија.

- Сваки пут је ризичан, ако улазимо у ризично претицања и не одмарамо се. Све што имате возите – вашу супругу, децу, ако погрешите може скупо да вас кошта. Није битно да ли ће пропасти дан аранжмана, ништа није битније од безбедности и живота - каже Окановић.

Одмор на свака два сата

Окановић је истакао је да лекари саветују да се возачи на свака два сата одмарају, јер ако су уморни могу бити само уморнији у даљој вожњи.

- Високе температуре на возача утичу као алкохол. Савет је да пратите саобраћај, битно је да се фокусирате на саобраћај - каже Окановић.

Напоменуо је да појачане контроле полиције и због фестивала и апеловао на оне који посећују фестивале да нађу алтернативу да се безбедно врате кућу ако су конзумирали алкохол.

- Полиција је распоређена, тако да не можете да уђете у саобраћај ако сте под дејством алкохола. Најбоље за вас је да вас заустави полиција, а не бандера или камион - рекао је Окановић. 

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: