Argentinac Mesi, koji je tada imao 20 godina, već je izgradio fudbalsko ime, a vremenom postao verovatno najveći svih vremena.

Ali malo ko je znao da će i beba sa fotografije uzburkati fudbalske vode manje od 17 godina kasnije.

Na fotografiji Mesi je kupao i držao u naručju Lamina Jamala, 16-godišnjaka koji je zablistao na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj 2024.

O njegovom golu protiv Francuske u polufinalu turnira pričaće se decenijama.

Sa 16 godina i 362 dana, taj pogodak ga je učinio najmlađim fudbalerom koji je postigao gol u istoriji evropskih prvenstava.

Foto: Tanjug/AP

 

Gol možete pogledati OVDE.

Davno zaboravljena fotografija Mesija i Jamala ponovo se pojavila nakon što ju je Jamalov otac objavio na Instagramu prošle nedelje uz komentar: „Početak dve legende".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOUNIR (@hustle_hard_304)

 

Fotografije je napravio Đoan Monfort, koji radi kao slobodni fotograf za Asošiejted pres.

Do snimanja je došlo nakon što je UNICEF organizovao tombolu u gradu Mataro gde je živela porodica Jamal.

- Prijavili su se za nagradnu igru kako bi se slikali na Kamp Nou sa igračem Barselone i pobedili su na tomboli. Zadatak nije bio jednostavan - rekao je Monfort za Asošijeted pres i dodao:

Foto: Joan Monfort/AP

 

- Mesi je bio prilično introvertiran momak, stidljiv. Izlazio je iz svlačionice i odjednom se našao u drugoj prostoriji sa plastičnom kadom punom vode i bebom u njoj. Bilo je komplikovano. U početku nije ni znao kako da drži bebu.

Foto: Joan Monfort/AP

 

Kao i Mesi, Jamal je zaigrao za prvi tim Barselone, postavši najmlađi starter i strelac u istoriji kluba, kao i najmlađi strelac u španskoj ligi.

Foto: Joan Monfort/AP

 

Monfort nije imao pojma da je na fotografijama Lamin Jamal sve dok mu prijatelj nije poslao poruku prošle nedelje i kada je postala viralna na internetu.

Ima dugu karijeru fotografa, prati Barselonu širom sveta od 1991.

- Veoma je uzbudljivo biti povezan sa nečim što je izazvalo takvu senzaciju. Da vam iskreno kažem, to je veoma lep osećaj - rekao je on.

(BBC)

BONUS VIDEO: