Kako se navodi na zvaničnom sajtu Vimbldona pravila oblačenja podrazumevaju da svi igrači moraju da nose "prikladnu tenisku odeću koja je skoro u potpunosti bela", a ovo važi od trenutka kada igrači zakorače na teren. Oprema koju nose mora strogo da bude bela i ne uključuje "beličaste ili kremaste nijanse".

Foto: Tanjug/AP

 

 

Jedini prihvatljivi trag boje jesu detalji kao što su dugmići, rajsferšlusi, konac i slično, ali ni to ne sme da bude šire od jednog centimetra na bilo kom predmetu odeće. Mali logotipi sponzora na odeći mogu da sadrže boju na sebi. Pravilo nošenja belog u potpunosti primenjuje se i na donji veš, kape, trake za glavu, narukvice, čarape i patike.

Oprema i medicinske ortoze za kolena, ruke ili noge takođe bi trebalo da budu u beloj boji, ali "ako je apsolutno neophodno" mogu biti i obojeni.

Zašto se primenjuje ovaj kodeks oblačenja?

Ova tradicija datira iz vremena viktorijanske ere, kada je u društvu bilo veoma važno biti u potpunosti prikladan i pristojan, priča Meredit Ričards, biblioterka u Međunarodnoj teniskoj kući slavnih.

Foto: Profimedia

 

 

Takođe, bela boja bi trebalo da pomogne u tome da se manje vidi znoj, jer se smatralo da je ovo prozračna boja i da je privlači manje sunca od ostalih. U viktorijansko doba, o kome i pričamo, takođe se smatralo da je "neprikladno" znojiti se.

Realnost je takva da je puno teniskih klubova, uključujući i Vimbldon, uvelo kodeks oblačenja bele boje od glave do pete, u najvećoj meri zbog tradicije.

Koliko je strog kodeks oblačenja na Vimbldonu?

Pravilo nošenje bele boje od glave do pete na Vimbldonu je veoma strogo, a ako bilo koji zvaničnik vidi igrača koji nosi više detalja u boji nego što je to dozvoljeno, zatražiće da promeni odeću.

Ako je detalj u boji sporan, zvaničnik će čak izvaditi metar na licu mesta kako bi se uverio u to da su ispunjene zvanične smernice kodeksa oblačenja.

Foto: Profimedia

 

 

Tokom istorije ovog turnira, postojao je veliki broj igrača koji su testirali pomenuta ograničenja, a to je zapravo samo dovela do strožih pravila.

Andre Agasi je primera radi bojkotovao Vimbldon od 1988. do 1990. posebno zbog kodeksa bele opreme, jer je više voleo da nosi upečatljive boje. Ipak, na kraju je 1991. odlučio da zaigra u potpuno beloj odeći i sledeće godine je osvojio Gren slem titulu.

Rodžer Federer je 2013. nosio bele patike sa narandžastim đonom što je izazvalo pravu pometnju na turniru. Od sledeće godine, Vimbldon je u pravilniku jasnije i strože precizirao detalje u vezi boje na đonu patika.

Foto: Tanjug/AP

 

 

I sestre Vilijams, Venus i Serena, takođe su pomerila granice kodeksa oblačenja. Serena Vilijams je 2010. i 2012. nosila biciklističke jarkih boja ispod haljine tokom turnira, što je zapravo bila vrsta amajlije, odnosno to je uradila za sreću. Obe godine ona je zaista osvojila titulu na Vimbldonu.

Venus je 2017. nosila ružičasti grudnjak na meču protiv Elise Mertens, zbog čega su zvaničnici tražili da se presvuče na polovini meča.

BONUS VIDEO: