Ukus sarme je ukus koji se ne zaboravlja. Iako su letnji dani, predlažemo recept za letnju sarmu:
Potrebni sastojci:
- 1 kupus
- 500 g mlevenog mesa po želji
- 300 g suvih rebara
- 2 glavice crnog luka
- 100 g pirinča
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 1 kašika mlevene paprike
Priprema:
Na samom početku je potrebno odvojiti listove, pa prokuvati u slanoj vodi na kratko. Potom, odvojte meso od rebara i sitno iseckajte,
Kupus odvojte na listove, pa kratko prokuvajte u slanoj vodi. Odvojte dodajte mleveno meso, crni luk iseckan na kockice, opran pirinač, so, biber, jaja i izmešajte. Sarmu uvijate tako što stavite kašiku fila na ivicu kupusa i formirate sarmu. Dno veće šerpe podmažite uljem. pa poređajte listove kupusa. U praznine između stavite kosti od rebara i pokrijte ih listovima kupusa. Sipajte vodu da ih prekrije i kuvajte sarmu poklopljeno na tihoj vatri oko dva sata. Kada se sarma skuva, dodajte mlevenu papriku.