Dok je policija tragala za beguncem, Hajziri je za to vreme bio u kontaktu sa novinarom T7 Arsimom Lani, koji je sada na društvenim mrežama podelio njihovu komunikaciju kobne večeri.

Podsetimo, ubistvo srpskog policajca dogodilo se u sredu sat vremena iza ponoći tokom redovne kontrole graničnog punkta u Lipovačkom Šoru u Loznici. Hajrizi je rafalnom paljbom ubio policajca Krsmanovića, dok je teško ranio njegovog kolegu Vjekoslava I. (50). Nakon jezivog zločina, albanski državljanin beži u nepoznatom pravcu, ali opsežnom potragom biva lociran od strane naše policije. Međutim, Faton Hajrizi je likvidiran na obroncima Gučeva, 12 kilometara od Lipničkog Šora.

Novinar T7, Arsim Lani, kako prenosi Lajmi.net na društvenoj mreži Fejsbuk pre nekoliko sati objavio je post koji se odnosi na ubicu srpskog policajca. Novinar između ostalog navodi da se neposredno pre zločina čuo sa beguncem koji mu je nagovesio da je prešao u Srbiju.

- Imao je druge planove za život. Izlazak iz zatvora, tokom vikenda, naterao ga je da shvati koliko je izgubio tokom tih godina iza rešetaka i koliko su drugi napredovali. Imao je veliko poverenje u mene kao Dreničara. Razgovarao sam sa njim u zatvoru, ali i preko telefona i pričao je sa mnom o nekim stvarima, o kojima može da priča samo član porodice. Sa njim sam razgovarao čak i dok je bio u bekstvu - napisao je novinar na Fejsbuku, pa dodao da su sa ubicom srpskog policajca dogovarao oko intervjua.

 

- Progovorio je i sažalio se na roditelje koji su se suočili sa teškim situacijama zbog njegovog ponašanja u zatvoru i van njega. Osećao se krivim za njihovo loše zdravlje. Mnogo mi je pričao o svojoj potrebi da osnuje porodicu. U svakom telefonskom razgovoru govorio je o nevesti koja će biti majka njegove dece, rekao bi: "Onog dana kada saznam da mi je mlada trudna, vraćam se iz bekstva u zatvor." Odgovorio mi je jednog dana kada sam ga po sedmi put ponovio iskrenu molbu da se preda nadležnima.

Novinar je potom dodao da Faton Hajrizi nikada sa njim nije razgovarao o ubistvima koje je počinio.

- Nikada mi nije govorio o ubistvima, a još manje o ubistvima Albanaca. "Ko sam ja?", rekao mi je: "Ja imam neprijatelje osim Srba i Rusa." Ali on mi se zakleo da je ostavio ove stvari u prošlosti - napisao je u svom postu, pa opisao komunikaciju sa ubicom Fatonom Hajrizijem kobne večeri.

Foto: Jutjub printskrin/RTV DUKAGJINI

 

Ko je bio Faton Hajrizi

Faton Hajrizi koji je ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici, navodno je devet puta bežao iz zatvora, a poslednji put je to uradio 6. jula, pošto se nije vratio na izdržavanje kazne s slobodnog vikenda. Faton je, kako se navodi u njegovoj "biografiji" dostupnoj u medijima, prvi put ubio sa svega 15. godina, kada je pucao u ruskog vojnika kod Drenice i zbog toga je osuđen na 27 godina zatvora.

Bio je osuđen i za oružanu pljačku u Glogovcu, tokom koje je ranio dvojicu policajaca i vlasnika zlatare. Potom je, navodno, učestsvovao u pucnjavi u kojoj su takođe ranjena dva kosovska policajca, koji su pokušali da zaustave automobil u kom je bio.

- Ja nisam onakav kakvim me policija prikazuje. Ja sam Faton Hajrizi, koji je iz redova OVK otišao u rat kao 14-godišnjak. Ja sam Faton Hajrizi koji je delovao na severu 2006-2007 za dobrobit ove zemlje. Nije normalno, držali su me u zatvoru 23 godine, danas imam 40 godina - izjavio je Faton Hajrizi u obraćanju na društvenim mrežama, posle nedavnog bekstva iz zatvora.

- Poslednji put smo razgovarali te kritične noći kada se Faton sukobio sa srpskom policijom u Loznici. Bio je na putu da pobegne iz Srbije i rekao mi je "da je negde u zemlji EU." Delovao je srećan što je teritoriju Srbije prešao bez "uboda u bodež." I te večeri smo pričali o njegovoj majci jer je videla intervju sa njim u Frontalu. Pitao sam ga da li je čuo njen poziv da se preda, ali kao da nije hteo da ulazi u ovaj razgovor. "Predugo sam u toj ćeliji." Promenio je temu da izbegne moje pitanje. Činilo mi se kao da nije bio trenutak da se odgovori na majčin poziv. Dogovorili smo se da se opet čujemo zbog intervjua.

Novinar Arsim Lani napisao je potom "da je sutradan pročitao vest da je Albanac ubio sprskog policajca u Loznici."

Foto: Novosti

 

- Sutradan sam se probudio sa vestima da je Albanac sa Kosova ubio srpskog policajca na teritoriji Srbije. Odmah sam znao ko bi mogao biti ovaj Albanac sa Kosova. Pisao sam mu, nije mi odgovorio. Poznavajući ga, koliko sam znao i slušao o njemu, predvideo sam njegov kraj u onom obliku u kom je došao - napisao je novinar Lani, koji je zatim dodao "da se oseća krivim što kao profesionalac nije uspeo da učini nešto više za Fatona Hajrizija."

BONUS VIDEO:

(Kurir)