Док је полиција трагала за бегунцем, Хајзири је за то време био у контакту са новинаром Т7 Арсимом Лани, који је сада на друштвеним мрежама поделио њихову комуникацију кобне вечери.

Подсетимо, убиство српског полицајца догодило се у среду сат времена иза поноћи током редовне контроле граничног пункта у Липовачком Шору у Лозници. Хајризи је рафалном паљбом убио полицајца Крсмановића, док је тешко ранио његовог колегу Вјекослава И. (50). Након језивог злочина, албански држављанин бежи у непознатом правцу, али опсежном потрагом бива лоциран од стране наше полиције. Међутим, Фатон Хајризи је ликвидиран на обронцима Гучева, 12 километара од Липничког Шора.

Новинар Т7, Арсим Лани, како преноси Лајми.нет на друштвеној мрежи Фејсбук пре неколико сати објавио је пост који се односи на убицу српског полицајца. Новинар између осталог наводи да се непосредно пре злочина чуо са бегунцем који му је наговесио да је прешао у Србију.

- Имао је друге планове за живот. Излазак из затвора, током викенда, натерао га је да схвати колико је изгубио током тих година иза решетака и колико су други напредовали. Имао је велико поверење у мене као Дреничара. Разговарао сам са њим у затвору, али и преко телефона и причао је са мном о неким стварима, о којима може да прича само члан породице. Са њим сам разговарао чак и док је био у бекству - написао је новинар на Фејсбуку, па додао да су са убицом српског полицајца договарао око интервјуа.

 

- Проговорио је и сажалио се на родитеље који су се суочили са тешким ситуацијама због његовог понашања у затвору и ван њега. Осећао се кривим за њихово лоше здравље. Много ми је причао о својој потреби да оснује породицу. У сваком телефонском разговору говорио је о невести која ће бити мајка његове деце, рекао би: "Оног дана када сазнам да ми је млада трудна, враћам се из бекства у затвор." Одговорио ми је једног дана када сам га по седми пут поновио искрену молбу да се преда надлежнима.

Новинар је потом додао да Фатон Хајризи никада са њим није разговарао о убиствима које је починио.

- Никада ми није говорио о убиствима, а још мање о убиствима Албанаца. "Ко сам ја?", рекао ми је: "Ја имам непријатеље осим Срба и Руса." Али он ми се заклео да је оставио ове ствари у прошлости - написао је у свом посту, па описао комуникацију са убицом Фатоном Хајризијем кобне вечери.

Фoто: Јутјуб принтскрин/RTV DUKAGJINI

 

Ко је био Фатон Хајризи

Фатон Хајризи који је убио полицајца Николу Крсмановића у Лозници, наводно је девет пута бежао из затвора, а последњи пут је то урадио 6. јула, пошто се није вратио на издржавање казне с слободног викенда. Фатон је, како се наводи у његовој "биографији" доступној у медијима, први пут убио са свега 15. година, када је пуцао у руског војника код Дренице и због тога је осуђен на 27 година затвора.

Био је осуђен и за оружану пљачку у Глоговцу, током које је ранио двојицу полицајаца и власника златаре. Потом је, наводно, учестсвовао у пуцњави у којој су такође рањена два косовска полицајца, који су покушали да зауставе аутомобил у ком је био.

- Ја нисам онакав каквим ме полиција приказује. Ја сам Фатон Хајризи, који је из редова ОВК отишао у рат као 14-годишњак. Ја сам Фатон Хајризи који је деловао на северу 2006-2007 за добробит ове земље. Није нормално, држали су ме у затвору 23 године, данас имам 40 година - изјавио је Фатон Хајризи у обраћању на друштвеним мрежама, после недавног бекства из затвора.

- Последњи пут смо разговарали те критичне ноћи када се Фатон сукобио са српском полицијом у Лозници. Био је на путу да побегне из Србије и рекао ми је "да је негде у земљи ЕУ." Деловао је срећан што је територију Србије прешао без "убода у бодеж." И те вечери смо причали о његовој мајци јер је видела интервју са њим у Фронталу. Питао сам га да ли је чуо њен позив да се преда, али као да није хтео да улази у овај разговор. "Предуго сам у тој ћелији." Променио је тему да избегне моје питање. Чинило ми се као да није био тренутак да се одговори на мајчин позив. Договорили смо се да се опет чујемо због интервјуа.

Новинар Арсим Лани написао је потом "да је сутрадан прочитао вест да је Албанац убио спрског полицајца у Лозници."

Фото: Новости

 

- Сутрадан сам се пробудио са вестима да је Албанац са Косова убио српског полицајца на територији Србије. Одмах сам знао ко би могао бити овај Албанац са Косова. Писао сам му, није ми одговорио. Познавајући га, колико сам знао и слушао о њему, предвидео сам његов крај у оном облику у ком је дошао - написао је новинар Лани, који је затим додао "да се осећа кривим што као професионалац није успео да учини нешто више за Фатона Хајризија."

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)