O infekcijama i zdravstvenim tegobama koje možemo dobiti zbog kupanja u bazenima govorila je, na TV Prva, dr Snežana Rsovac, pulmolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu.

- Postoji više načina na koji se čuva kvalitet vode - hlor, merenje pH vrednosti pa i elektroliza, odnosno, ubacivanje slane vode. Međutim, daleko je značajnija prevencija - mere koje preduzimamo da ne dođe do zagađenja vode - kaže dr Rsovac.

Prema njenim rečima, ne sme se dodavati veća količina hlora nego što je propisano, a to je 1 do 2mg na litar vode. U slučaju prevelike koncentracije hlora može doći do takozvanog "hlornog kašlja", jer jedinjenja koja isparavaju nadražuju disajne puteve. U zavisnosti od jačine tegoba, treba proceniti da li je potrebna intervencija lekara, što je slučaj ako se pojavi bronhospazam.

- Infekcije na bazenu mogu izazvati bakterije, virusi, protozoe. U uslovima vlage i toplote, prisutne su i infekcije kandidom, zato nemojte nikad sedeti na ivici bazena bez peškira - objašnjava pulmolog. 

Foto: V: Danilov

 

- Takođe, koristite papuče, jer u suprotnom može doći do "atletskog stopala", gljivične infekcije koja zahvata i nokatne ploče a one se veoma teško leče.

Ima brojnih stanja, a najčešće su to ili upale ušiju ili dijarealni poremećaji. Ima i kožnih promena, najčešće je to impetigo, izazvan stafilokokama ili streptokokama, a svemu pogoduju vlaga i toplota.

- Vaša građanska obaveza je da se istuširate pre ulaska u bazen. Na brojnim bazenima imate i barijeru za dezinfekciju u koju treba potopiti noge. Zatim valja ući u vodu, isplivati i boraviti u vodi, a nipošto nemojte tu vodu koristiti kao toalet. Kažu da preko 50 posto plivača urinira u vodi - objašnjava dr Rsovac.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

- Ako ste imali dijareju, ne ulazite u vodu, jer će ostati za vama male ili veće količine i gutanje te vode ili čak i sam kontakt sa uzročnicima će izazvati dijareju. Na prvom mestu su Ešerihija koli, adenovirusi kao i parazit kriptosporidijum - objašnjava dr Rsovac kako da koristimo bazene i ostanemo zdravi. 

- Nikad ne uvodite dete sa pelenom u bazen, skinite pelenu pa je zamenite kasnije suvom, kao i vaše kupaće kostime - napominje ona.

BONUS VIDEO:

(Lepa i srećna)