О инфекцијама и здравственим тегобама које можемо добити због купања у базенима говорила је, на ТВ Прва, др Снежана Рсовац, пулмолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој улици у Београду.

- Постоји више начина на који се чува квалитет воде - хлор, мерење pH вредности па и електролиза, односно, убацивање слане воде. Међутим, далеко је значајнија превенција - мере које предузимамо да не дође до загађења воде - каже др Рсовац.

Према њеним речима, не сме се додавати већа количина хлора него што је прописано, а то је 1 до 2мг на литар воде. У случају превелике концентрације хлора може доћи до такозваног "хлорног кашља", јер једињења која испаравају надражују дисајне путеве. У зависности од јачине тегоба, треба проценити да ли је потребна интервенција лекара, што је случај ако се појави бронхоспазам.

- Инфекције на базену могу изазвати бактерије, вируси, протозое. У условима влаге и топлоте, присутне су и инфекције кандидом, зато немојте никад седети на ивици базена без пешкира - објашњава пулмолог. 

Фото: В: Данилов

 

- Такође, користите папуче, јер у супротном може доћи до "атлетског стопала", гљивичне инфекције која захвата и нокатне плоче а оне се веома тешко лече.

Има бројних стања, а најчешће су то или упале ушију или дијареални поремећаји. Има и кожних промена, најчешће је то импетиго, изазван стафилококама или стрептококама, а свему погодују влага и топлота.

- Ваша грађанска обавеза је да се истуширате пре уласка у базен. На бројним базенима имате и баријеру за дезинфекцију у коју треба потопити ноге. Затим ваља ући у воду, испливати и боравити у води, а нипошто немојте ту воду користити као тоалет. Кажу да преко 50 посто пливача уринира у води - објашњава др Рсовац.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

 

- Ако сте имали дијареју, не улазите у воду, јер ће остати за вама мале или веће количине и гутање те воде или чак и сам контакт са узрочницима ће изазвати дијареју. На првом месту су Ешерихија коли, аденовируси као и паразит криптоспоридијум - објашњава др Рсовац како да користимо базене и останемо здрави. 

- Никад не уводите дете са пеленом у базен, скините пелену па је замените касније сувом, као и ваше купаће костиме - напомиње она.

БОНУС ВИДЕО:

(Лепа и срећна)