Osvajanje zlatne olimpijske medalje san je svakog sportiste koji ima privilegiju da se takmiči na ovom prestižnom takmičenju. Ali prava vrednost olimpijskog zlata mogla bi da vas iznenadi, piše LADBible.

Olimpijske igre se održavaju svake dve godine, letnje i zimske se smenjuju, ali obe okupljaju hiljade sportista koji se takmiče jedni protiv drugih kako bi dokazali ko je najbolji u svojoj disciplini.

Na letnjem izdanju takmičenja, koje se takođe održava ovih dana u Parizu, svedoci smo takmičenja od boksa preko bacanja koplja i gađanja do konjičkog sporta. U svakom slučaju, Olimpijske igre nude za svakoga ponešto, a gledajući sportske događaje, možda ćete se zaljubiti u nešto na šta ranije niste obraćali pažnju.

Ali šta zapravo dobijaju sportisti koji osvoje zlato i koliko zaista vredi zlatna medalja?

Zlatne medalje koje osvajaju sportisti zapravo nisu zlatne, uprkos boji koja to sugeriše. Prema pravilima, zlatna olimpijska medalja mora biti napravljena od najmanje 92,5 odsto srebra i mora da sadrži samo šest grama zlata. Za razliku od zlata, srebrne i bronzane medalje su u potpunosti napravljene od svojih metala.

Foto: Tanjug/AP

 

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., vrednost zlatne medalje bila je oko 540 funti. Srebrne su vredele 297 funti, dok su bronzane vredele samo pet funti.

Postoje i određene varijacije, pa je tako NBC Sports objavio da zlatne medalje mogu dostići cenu od 850 dolara. To je cena koja se određuje na osnovu vrste metala od kojeg su medalje napravljene, a ne na osnovu onoga što predstavljaju, prenosi Večernji list.

Međutim, istorijske olimpijske medalje su ranije prodavane za neverovatne sume. Godine 2013. jedna od zlatnih medalja DŽesija Ovensa sa Olimpijskih igara u Berlinu 1936. koju je osvojio ispred Adolfa Hitlera prodata je za 1,46 miliona dolara.

 

 

Dizajn ovogodišnjih olimpijskih medalja je prilično jedinstven. U centru medalje nalazi se šestougao, a svaka medalja sadrži komad metala sa čuvene Ajfelove kule. Zbog toga medalje teže dodatnih 18 grama, ali na jedinstven način predstavljaju grad u kome se ove godine održavaju Igre.

Foto: Profimedia

 

- Imati zlatnu medalju je samo po sebi nešto neverovatno. Ali želeli smo da medaljama damo poseban francuski dodatak i osećali smo da će element Ajfelove kule biti završni detalj - rekao je Joakim Rončin, šef dizajna u Organizacionom komitetu Olimpijskih igara u Parizu, dodajući da osvajanje zlatne olimpijske medalje znači biti deo istorije.

BONUS VIDEO: