Освајање златне олимпијске медаље сан је сваког спортисте који има привилегију да се такмичи на овом престижном такмичењу. Али права вредност олимпијског злата могла би да вас изненади, пише LADBible.

Олимпијске игре се одржавају сваке две године, летње и зимске се смењују, али обе окупљају хиљаде спортиста који се такмиче једни против других како би доказали ко је најбољи у својој дисциплини.

На летњем издању такмичења, које се такође одржава ових дана у Паризу, сведоци смо такмичења од бокса преко бацања копља и гађања до коњичког спорта. У сваком случају, Олимпијске игре нуде за свакога понешто, а гледајући спортске догађаје, можда ћете се заљубити у нешто на шта раније нисте обраћали пажњу.

Али шта заправо добијају спортисти који освоје злато и колико заиста вреди златна медаља?

Златне медаље које освајају спортисти заправо нису златне, упркос боји која то сугерише. Према правилима, златна олимпијска медаља мора бити направљена од најмање 92,5 одсто сребра и мора да садржи само шест грама злата. За разлику од злата, сребрне и бронзане медаље су у потпуности направљене од својих метала.

Фото: Танјуг/АП

 

На Олимпијским играма у Токију 2020., вредност златне медаље била је око 540 фунти. Сребрне су вределе 297 фунти, док су бронзане вределе само пет фунти.

Постоје и одређене варијације, па је тако NBC Sports објавио да златне медаље могу достићи цену од 850 долара. То је цена која се одређује на основу врсте метала од којег су медаље направљене, а не на основу онога што представљају, преноси Вечерњи лист.

Међутим, историјске олимпијске медаље су раније продаване за невероватне суме. Године 2013. једна од златних медаља Џесија Овенса са Олимпијских игара у Берлину 1936. коју је освојио испред Адолфа Хитлера продата је за 1,46 милиона долара.

 

 

Дизајн овогодишњих олимпијских медаља је прилично јединствен. У центру медаље налази се шестоугао, а свака медаља садржи комад метала са чувене Ајфелове куле. Због тога медаље теже додатних 18 грама, али на јединствен начин представљају град у коме се ове године одржавају Игре.

Фото: Профимедиа

 

- Имати златну медаљу је само по себи нешто невероватно. Али желели смо да медаљама дамо посебан француски додатак и осећали смо да ће елемент Ајфелове куле бити завршни детаљ - рекао је Јоаким Рончин, шеф дизајна у Организационом комитету Олимпијских игара у Паризу, додајући да освајање златне олимпијске медаље значи бити део историје.

БОНУС ВИДЕО: