Jedna od problematičnih tema o kojima se pričalo, iako znatno manje od pomenutih jeste činjenica da se na 33. Igrama takmiči osuđeni pedofil i silovatelj, ali publika ne dozvoljava da to prođe neprimećeno.

Steven van de Velde, igrač odbojke na pesku, do sada je imao jedan nastup na ovogodišnjim OI, kada je u dvojcu s Metjuom Imersom izgubio od italijanske ekipe, a gledaoci su ga izviždali i sve vreme iskazivali nezadovoljstvo što je Van de Veldeu dozvoljeno da učestvuje na turniru.

Novi meč, protiv igrača iz Norveške, zakazan je za danas, a očekuje se da će Holanđanin proći isto.

Foto: Tanjug/AP

 

Ko je silovatelj s 33. Olimpijskih igara?

Još pre početka Olimpijskih igara, svetski mediji pisali su o tome da je Van de Veldeu dopušteno da predstavlja Holandiju na najprestižnijem svetskom takmičenju, što je izazvalo mnogo negodovanja među ljubiteljima spota.

Steven van de Velde je, naime, osuđen na četiri godine zatvora nakon što je priznao tri tačke optužnice za silovanje deteta od 12 godina. On je u avgustu 2014, kao 19-godišnjak, iz Holandije otišao u Britaniju da upozna devojčicu s kojom se prethodno dopisivao preko Fejsbuka. Tada joj je, kako je pisao Daily mail, "oduzeo nevinost", a bio je svestan njenih godina.

Po povratku u Holandiju, on je rekao svojoj žrtvi da ode u bolnicu da bi dobila kontracepciju, a medicinsko osoblje zabrinulo se zbog njenih godina, što je pokrenulo istragu. Van de Velde je uhapšen u januaru 2016. i izručen Ujedinjenom Kraljevstvu, posle čega je usledilo kratko suđenje. NJegova žrtva je izrazila osećanje krivice, priznala da se samopovređuje i da se jednom prilikom predozirala.

Foto: Tanjug/AP

 

Odbojkaš je u martu 2016. osuđen na četvorogodišnju kaznu zatvora, a sudija Fransis Šeridan je prilikom izricanja presude poručio:

– Emocionalna šteta koja je naneta ovom detetu je ogromna. Kako bude sazrevala, moraće da uvidi da vi niste fin čovek kakav je mislila da jeste i kakav se nadala da ćete biti. Vaše nade da ćete predstavljati svoju zemlju sada su su razbijen san. Vaši postupci tokom ta dva dana u Engleskoj uništili su vam život i mogli biste, da nikada niste došli u Englesku i počinili ovo, biti lider u svom sportu.

Ispostavilo se, međutim, da su njegovi snovi daleko od razbijenih.

Nakon što je iz Engleske prebačen u Holandiju na služenje kazne, u zatvoru je proveo smo 13 meseci od predviđene četiri godine iza rešetaka.

Godinu dana nakon izlaska iz zatvora, on je dao televizijski intervju u kom je svoj zločin pripisao svojim godinama.

– Napravio sam taj izbor u svom životu kada nisam bio spreman. Bio sam na neki način izgubljen, a sada imam mnogo više životnog iskustva – rekao je.

Foto: Tanjug/AP

 

Sportu se vratio ubrzo po izlasku na slobodu, a predstavljao je Holandiju već 2017. godine. Potom se 2022. oženio Kim van de Velde, nemačkom odbojkašicom na pesku koja radi i kao policijska službenica, a danas imaju dvogodišnjeg sina.

Van de Velde na Olimpijskim igrama u Parizu

Van de Veldeov kolega Imers upitan je u razgovoru s medijima o ovome, a on je odgovorio da "ne želi da priča mnogo o tome".

– Ono što je prošlost ostaje u prošlosti. Ne mogu da promenim njegovu prošlost. Ovde sam da igram s njim. Želimo dobre rezultate. Ima mnogo ljudi koji nas podržavaju. Radimo to zbog njih. On trpi veliki pritisak. Okej sam s tim. Mentalno smo jaki, ja sam snažan i proći ćemo kroz ovo zajedno – kaže odbojkaš na pesku koji dodaje da je "razočaran" time što publika zviždi njegovom kolegi.

Foto: Tanjug/AP

 

– To je što je. Navijači su me razočarali. Pričali smo na terenu i zapitali se šta nam treba jednom od drugog. Bilo je gore nego u prvom meču. Potrebni smo jedan drugom na terenu – zagrljaji, bodrenje – kaže Imers.

Nakon što je Van de Velde izabran da bude deo nacionalnog tima, šef misije holandskog olimpijskog tima Piter van den Hogenband branio je ovu odluku rečima da je odbojaš dugo bio aktivan u međunarodnom sportu i svetu odbojke na pesku.

– On je samo član tima, kvalifikovao se i zato zaslužuje našu podršku – kaže on.

(Glossy)

BONUS VIDEO: