Parlament Katalonije izabrao je juče socijalistu Salvadora Ilju za predsednika Vlade Katalonije i on je posle 14 godina prvi premijer te španske pokrajine koji - ne zagovara otcepljenje od Španije.

Član Socijalističke stranke španskog premijera Pedra Sančeza izabran je sa 68 glasova za i 66 protiv, prenela je Hina.

Bivši katalonski premijer Karles Puđdemon, koji je 2017. organizovao zabranjeni referendum o nezavisnosti, osvojio je na izborima u maju mesto u parlamentu, ali juče nije bio na glasanju iako je u Barseloni, jer mu preti hapšenje na osnovu naloga koji je izdao Vrhovni sud u Madridu.

NJegova stranka Zajedno za Kataloniju osvojila je treće mesto na izborima i biće najveća opozicija Ilji.

Foto: Profimedia

 

 

Socijalistička stranka osvojila je najviše glasova na izborima, ali nedovoljno za samostalno formiranje vlade, a bliski saradnik premijera Sančeza, rođen u Kataloniji, postao je premijer zahvaljujući podršci Katalonske republikanske levice.

Ilja je u parlamentu rekao da će raditi na dobrobit svih Katalonaca. Najavio je da će katalonski jezik biti korišćen više nego do sada, između ostalog i u španskom parlamentu, i veću prisutnost Katalonije u međunarodnim institucijama.

Ko je Salvador Ilja, predsednik Vlade Katalonije?

Salvador Ilja Roka rođen je 5. maja 1966. godine, a u sfom portfoliju na najistaknutije mesto stoji podatak da je bio ministar zdravlja Španije od 2020. do 2021.

Nije imao iskustva u zdravstvu, mediji su njegovo imenovanje prikazali kao "postavljanje menadžera“.

Foto: Profimedia

 

 

Jedan od prvih izazova sa kojima se kao ministar zdravlja suočio bilo je pandemija koronavirusa. U jeku krize izazvane COVID-19 , razni mediji su objavili da se privremeno preselio da živi u premijerskoj vili u Madridu.

Od 2016. godine je sekretar za organizaciju Socijalističke partije Katalonije, a ranije je bio gradonačelnik La Roka del Vales, mestašca u blizini Barselone gde je inače i rođen, od 1995. do 2005.

Salvador Ilja Roka biografija

Ilja je sin Hosepa Ilje, radnika u fabrici tekstila i veza, i Marije Roke, koja je posedovala malu tekstilnu radionicu. Ima dva mlađa brata, Ramona i Hose Maria.

Obrazovanje

Roka je studirao na Univerzitetu u Barseloni , gde je diplomirao filozofiju i gde je vanredni je profesor. Ilja je takođe studirao i ekonomiju i poslovni menadžment u Navari . Odslužio je obavezni vojni rok.

Foto: Profimedia

 

 

Protiv nezavisnosti Katalonije

Ilja je bio političar najvišeg ranga iz redova Socijalističke partije koji je prisustvovao prisustvovao demonstracijama protiv nezavisnosti u Barseloni 8. oktobra 2017. godine pod sloganom "Dosta! Poslušajmo razum".

Pandemija koronavirusa

Tokom pandemije, Ila se redovno pojavljivao u Kongresnom komitetu za zdravstvo kako bi izveštavao o izuzetno teškoj situaciji kroz koju je Španija prošla, a u isto vreme bio je zasut kritikama političke opozicije na račun upravljanja njegovim odeljenjem.

U avgustu je ministar sproveo važnu reformu Ministarstva zdravlja, oporavljajući Državni sekretarijat za zdravstvo. Ugasio je stari Generalni sekretarijat za zdravstvo i stvorio novi - Generalni sekretarijat za digitalno zdravlje, a sve u cilju poboljšanja upravljanja pandemijom od strane Vlade i postizanja efikasnijeg i modernijeg zdravstvenog sistema. 

Foto: Profimedia

 

 

Početkom septembra 2020. godine Ilja je procenio da bi vakcina mogla da bude gotova i da bi kampanja vakcinacije mogla da počne krajem decembra. Tako je u novembru 2020. zajedno sa državnom sekretarkom za zdravstvo Silvijom Kalzon, predstavio vladinu nacionalnu strategiju vakcinacije koja će početi krajem decembra. Evropska agencija za lekove je 21. decembra 2020. odobrila upotrebu prve od vakcina.

Prve doze su stigle u Španiju i ostale zemlje članice Evropske unije 26. decembra, a masovna vakcinacija je počela dan kasnije.

Ilja je podneo ostavku na mesto ministra zdravlja u januaru 2021. da bi se fokusirao na katalonske regionalne izbore.

Borba za vlast u Kataloniji

U decembru 2020. lider Socijalističke partije Katalonije, Mikel Iketa, objavio je odluku da se povuče i da ne bude kandidat stranke na katalonskim regionalnim izborima 14. februara 2021. Salvador Ilja je predstavljen kao kandidat.  i najavio da će Ila biti šef kandidature.

22. januara 2021. objavljeno je da je Ilja napustio ministarstvo da bi se koncentrisao na katalonske izbore gde je pobedio, ali nije mogao da formira vladu, te je ostao - šef opozicije. Sve do juče...

BONUS VIDEO: