Igrati protiv najjače reprezentacije svih vremena, kako je selektor Srbije Svetislav Pešić nazvao "drim-tim" Sjedinjenih Američkih Država, imati ga u šaci, pa malo uz podršku suđenja, a malo na onaj ogroman talenat kojim Amerikanci raspolažu, ispustiti pobedu - uzdrmalo bi svakog. Pa i majstore košarke, kakvi su srpski. Ali, jedno je biti uzdrman da ne znate šta ćete sa sobom, a nešto drugo kada ste rešeni da svetu pokažete da vam jeste mesto na pobedničkom postolju.

Naravno, jedno je želja, a drugo mogućnost, naročito kad je naspram vas aktuelni šampion sveta, ali... baš to što su - baš Nemci bili "preokoputa", bio je dodatni motiv za Srbe. Jer, od Nemaca se izgubilo u finalu prošlogodišnjeg Mundobasketa, pa je ovo bila i prilika za revanš, i to sa kompletnom ekipom, a ne kao 2023, kada je Boriša Simanić bio u vreme finala u bolnici, Ognjen Dobrić na startu teže povređen, a Nikola Jokić, ispcrljen od gotovo stotinu NBA utakmica, morao da predahne od svega.

Sada je Jokić dirigovao od samog početka. U prvoj deonici njegovih šest asistencija razigrali su ostatak ekipe, a u drugoj, iako su Nemci počeli da veoma oštro igraju udvajanje na njemu, on je ostao bez uspešnih progiravanja kolega, ali je prednost rasla i do +14 jer su koš rivala zatrpavali i on i Micić i Bogdanović i Petrušev.

Naravno, šampion planete i sam ima asove, pa su se na krilima Franca Vagnera, Denisa Šredera i trojkama Andresa Obsta oni držali u životu. A onda se desila i najlepša sekvenca ove utakmice, kada je početkom treće deonice sedam poena u nizu dao Aleksa Avramović, a seriju na 10:0 zaokružila trojka Dobrića za ogromnih 65:45.Nemci su tada počeli da igraju izuzetno agresivnu odbranu, prednjačio je Bonga u tome (ređe su mu dosuđivani prekršaji nego što je trebalo), pa je prednost Srbije počela da se topi, i to dok je prvi plejmejker "pancera", Šreder, bio na klupi, a Vajler-Bab odlično organizovao igru svoje ekipe. Da nije bilo trojke Vasilija Micića, kada su Nemci prošli na 70:57, a potom i dva penala, pitanje je da li bi se, posle onih "-19" nemačka serija zaustavila na 18:8, koliko je iznosila do kraja treće četvrtine.

Povratak Bogdanovića i Petruševa u igru, te i činjenica da su Bonga i Franc Vagner stigli do trećih ličnih grešaka, malo je olakšao posao "orlovima", koji su do tog olakšanja stigli sopstvenim majstorijama - jer nisu popuštali čak i kada bi šut prestao da ih služi, ili rival presingom pravio probleme.

Na krilima Jokića, koji je u 34. minutu, tada sa 17 poena, 10 asistencija i, uz tri uzastopna ofanzivna, deset skokova, postao četvrti igrač u istoriji Olimpijskih igara koji je stigao do tripl-dabla (posle Belova, Lebrona DŽejmsa i Dončića), "orlovi" su raširili krila. Odbrana je ponovo počela da funkcioniše odlično, i to bez prekršaja punih šest minuta, a pritom je rival bio u sve većim poteškoćama, NBA MVP je i sam poentirao, ali i razigravao saigrače, pa je radost u ekipi Srbije počela da narasta kako se meč bližio kraju.

Bez problema sa prekršajima, dok je rival imao problem jer više nije imao tajmauta na raspolaganju, Srbi su zaigrali u svom stilu. Agresivno na svojoj polovini, lukavo na suparničkoj. Tako se stiglo i do +15 trojkom razigranog Marinkovića, na tri i po minuta do kraja, čime je počeo da se nazire i kraj ove utakmice.

Utakmice kojom su majstori košarke došli do zaslužene olimpijske medalje. Koja je, istini za volju, mogla komotno da bude i većeg sjaja, ali... Šta je bilo - prošlo je. Ono što sledi je, zapravo već počelo: nova era srpske košarke. I, sudeći po prošlogodišnjem finalu Mundobasketa, a ovogodišnjem "finalu pre finala" sa Amerikancima i ovog duela s Nemcima, ta era deluje prilično, prilčno dobro.

Inače, na ovom meču srpski košarkaš Nikola Jokić postao je tek četvrti igrač u istoriji koji je na Olimpijskim igrama ostvario tripl-dabl.

Pored Nikole, ovo su uspeli još sovjetski velikan Aleksandar „Saša“ Belov (Montreal 1976), američki as Lebron DŽejms (London, 2012 i Pariz 2024) i zvezda slovenačke selekcije Luka Dončić (Tokio 2021).

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, do sada su u Parizu zlatne medalje osvojili strelci Damir Mikec i Zorana Arunović, kao i teniser Novak Đoković.

Pored njih, našu državu juče je obradovala tekvondistikinja Aleksandra Perišić koja je osvojila bronzu.

Kasnije danas rvač Hetik Cabolov će se boriti za bronzu, pošto mu je Kubanac Garzon Kabaljero predao meč bez borbe. Sada Cabolova čeka meč za bronzu protiv Amerikanca Kajla Daglasa Dejka.

Oni su sedmi po redu u programu koji počinje večeras u 18.15 časova.

Sutra će se vaterpolisti Srbije od 14.00 sati boriti za zlatnu medalju protiv selekcije Hrvatske

BONUS VIDEO: