Ono što je manje poznato jeste da su bubašvabe svaštojedi koji mogu da konzumiraju sve vrste hrane – od ostataka mrvica na podu, voća i povrća ili otpada od kućnih ljubimaca koji žive u domaćinstvu.

Najčešća mesta na kojima se kriju bubašvabe?

Postoje određena mesta koja bubašvabe radije skrivaju. Tamni prostori, kao što su fioke, ormarići i prostori ispod kućnih aparata u , su uobičajena mesta gde se ovi insekti mogu naći. Bubašvabe vole vlažna mesta, zato je izuzetno važno proveriti podrume i stare ormane prilikom čišćenja kuće od bubašvaba.

U kući su to obično i:

Kupatilo: Blizu odvoda, ispod lavaboa, iu tamnim, vlažnim prostorima kao što su uglovi i iza toaleta.

Podrumi i skladišta: Vlažna, mračna mesta sa puno skloništa, kao što su kutije i gomile papira ili kartona.

Pukotine i rupe u zidovima: Bubašvabe vole da se uvlače u male pukotine i rupe.

Ormari: Posebno oni koji drže staru odeću ili papirne materijale.

Tada možete koristiti sastojke koje imate kod kuće da vam pomognu da se rešite štetočina.

Soda bikarbona protiv bubašvaba

Prvi način da se rešite bubašvaba u kući je da napravite mešavinu sode bikarbone i šećera. Pronađite mesto gde se kriju i gde izlaze i poprskajte preparatom tako što ćete pomešati jednake delove sode i šećera, u zavisnosti od toga koliko vam je potrebno.

Limunov sok protiv bubašvaba

Još jedan način da se rešite bubašvaba u kući je upotreba limunovog soka. To je moćno sredstvo koje ima antipatogena svojstva koja će odbiti bubašvabe. Jednostavno napravite sok od limuna i poprskajte ga po svim površinama na kojima se pojavljuju i odakle izlaze bubašvabe.

Sirće protiv bubašvaba

Ove štetočine ne podnose miris eteričnog ulja mente i sirćeta. U bočicu sa raspršivačem stavite 20 kapi eteričnog ulja nane, šolju i po vode i pola šolje alkoholnog sirćeta. Dobro protresite i poprskajte sva mesta na kojima se pojavljuju bubašvabe.

Lovorov list protiv bubašvaba

Lovorov list je poznat kao prirodni repelent za bubašvabe. Iako ne vole opojni miris lovorovog lista, on ih neće ubiti, ali može efikasno da ih odbije od određenih delova kuće. Evo kako možete da ga koristite:

Postavljanje listova: Postavite sveže ili osušene lovorov list na mesta gde ste primetili bubašvabe ili gde sumnjate da se kriju. Ovo uključuje kuhinjske ormariće, fioke, ispod sudopera, oko aparata i u pukotinama i uglovima prostorija.

Drobljenje lišća: Zgnječite lovorov list da biste poboljšali miris, a zatim ih pospite po mestima gde želite da sprečite bubašvabe.

Redovno obnavljanje: Pošto lovorov list vremenom gubi miris, zamenite ga svežim listovima svake dve nedelje ili kada osetite da miris bledi.

Kombinovanjem lovorovog lista sa drugim prirodnim metodama možete stvoriti okruženje koje nije privlačno bubašvabama i tako smanjiti njihovo prisustvo u kući.

Diatomejska zemlja protiv bubašvaba

Najbolja kontrola žohara zavisi od nekoliko faktora, uključujući stepen zaraženosti, vrstu prostora, odnosno da li je u pitanju stan, kuća ili posao, i da li se preferiraju hemijske ili prirodne metode.

Diatomejska zemlja se smatra jednim od najefikasnijih sredstava za eliminaciju bubašvaba. To je prirodni prah koji oštećuje egzoskelet bubašvaba, što dovodi do dehidracije i smrti. Ova metoda nije toksična za ljude i kućne ljubimce, ali zahteva više vremena da pokaže rezultate.

Redovno čišćenje i uklanjanje izvora hrane i vode, poput mrvica i prosutih materija, ključno je za sprečavanje infestacije bubašvabama. Pazite da ne ostavljate prljavo posuđe u sudoperu, dobro zatvorite hranu i redovno iznosite smeće.

Jaja bubašvaba

Ženka bubašvaba polaže između deset i 50 jaja, u zavisnosti od vrste, u omotaču koji je smeđi ili tamnosmeđi. boje Po boji i obliku korice možemo reći o kakvoj je bubašvabi.

LJuska je izdužena, ovalnog oblika i može biti duga između pet i devet milimetara, u zavisnosti od vrste bubašvaba. Svako pojedinačno jaje je veoma malo, obično oko milimetra dužine, zbog čega ih je teško videti.

Kada jaja sazrevaju, ljuska puca i izlaze larve, koje imaju sličan način života kao i bubašvabe.

Bubašvabe obično polažu jaja na skrivenim mestima gde je toplo, vlažno i tamno:

  • Ispod kuhinjskih elemenata,
  • Iza frižidera ili drugih kućnih aparata,
  • U pukotinama zidova i podova,Ispod tepiha i iza tapeta,
  • U blizini izvora hrane.


Kako se otarasiti jaja bubašvaba

Ako uočite ljusku jajeta, odmah je uklonite rukavicama i bacite u zatvoreni kontejner za smeće. Takođe možete usisati jaja pomoću usisivača sa HEPA filterom, a zatim baciti kesu za usisivač.

Korišćenje specijalizovanih insekticida koji deluju na jajima, kao što su regulatori rasta insekata (IGR), može sprečiti razvoj novih bubašvaba.

Takođe, parni čistači mogu efikasno da unište jaja bubašvaba, jer visoka temperatura ubija sve faze razvoja.

BONUS VIDEO