Jeftina struja u Srbiji je uvek noću, u Beogradu od ponoći do osam ujutru. Ipak, uređuji su neretko dotrajali pa se mnogi pitaju koliko rizikuju time što uključuju aparate noću ne bi li snizili račune za struju. Može li se bezbedno uštedeti?

Noći su opet vrele, teško se spava bez klima-uređaja ili ventilatora, koje često rade bez prestanka. Građani računaju da su manje opterećeni jer ih ne greje direktno sunce. Primetili bismo da nešto nije kako treba, ali spavamo.

Energetičar Milan Janković upozorava da se često imrovizuje.

"Uključujemo klima-uređaje preko produžnih kablova ili zakačimo neku sijalicu, ako nema uzemljenja, ako nije montirana klima kako treba, onda smo u velikoj opasnosti. Ako se taj kvar ne uoči na vreme i usled njega dođe do veće potrošnje, ona zbog toga počne da se greje i na kraju se zapali", objašnjava Janković.

Vatrogasci kažu da ovih dana podjednako dolazi do požara i zbog zaboravljenih uključenih ringli, opušaka i neispravnih klima-uređaja.

"Taj broj nije tako veliki u odnosu na broj klima koji je ugrađen po našim stanovima i poslovnim prostorima, sve zavisi kako se ti uređaji ugrađuju i održavaju", navodi komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Dragan Miković.

Miković savetuje da se klima-uređaji ponekad i isključe i da se ne ostavljaju da rade kada je stan prazan i konstatuje da tada može doći do širenja požara.

Kako uštedeti struju preko dana

Struja je od ponoći do osam sati jeftinija skoro četiri puta. Prema nekim proračunima, znatne su uštede kada se noću kuva ili peru veš i sudovi. Uz uključen bojler, sve to je veliko opterećenje za elektroinstalacije, pogotovo ako su stare i slabo održavane.

Milan Janković upozorava da mašine za pranje veša ili sudova imaju mnogo elektronike i delova koji mogu napraviti problem. Zbog toga ne preporučuje da se ti uređaji uključuju noću i da rade bez nadzora.

Način da se uštedi je da se uključuju danju, po višoj tarifi, ali da se koriste neki ekonomičniji programi za pranje.

"Na primer, ako perete beli veš na 90 stepeni, potrošiće negde oko dva kilovata električne energije, dok se na 60 stepeni troši samo kilovat. Dvostruko manja potrošnja, a sa ovim novim deterdžentima kvalitet pranja je isti", kaže Janković.

Ako temperaturu na termostatu klime sa 21 podignemo na 23, uštedećemo oko 15 odsto energije, kažu stručnjaci.

Struja se može uštedeti i preko dana, a onda noću mirno na spavanje.

BONUS VIDEO