U finalu "delfini" su igrali protiv selekcije Hrvatske, aktuelnih svetskih prvaka i slavili su rezultatom 13 - 11, za treću uzastopnu zlatnu medalju na Olimpijskim igrma. 

Reprezentativci Srbije imali su trnovit put do novog najsjajnijeg odličja i sa tri poraza grupu su prošli kao četvrtoplasirani tim. Ipak, od početka nokaut faze "delfini" su izgledali potpuno drugačije i ostvarili su tri velike pobede protiv Grčke, SAD i na kraju Hrvatske. 

Kada je Grčka na 11 sekundi do kraja četvrtfinalnog meča izjednačila na 11:11 delovalo je nemoguće da se nešto uradi te su peterci bili evidentni.

Međutim, kao što mu i titula kapitena nalaže, Nikola Jakšić je preuzeo stvar i hladne glave ali čvrste i precizne ruke zabio loptu u gol protivnika dve sekunde pre nego što je sudija odsvirao kraj.

Foto: Profimedia

 

Nakon toga sledila je utakmica protiv SAD. Interesantno, polufinalni meč protiv Amerikanaca vaterpolisti su igrali jutro nakon košarkaške utakmice Srbija - SAD, koju su naši košarkaši na nesrećan način izgubili iako su većim delom utakmice bili bolja ekipa. 

Ovaj poraz uticao je i na vaterpoliste Srbije, otkrio je u podkastu Ace Stojanovića kapiten reprezentacije Nikola Jakšić.

- Najviše nas je iznerviralo samo kad smo izgubili od Amerike u košarci... Tu smo rekli: "Znači, sutra ćemo da ih razvalimo, neće im pomoći ni Bog otac". Samo zbog ovoga što je bilo i zbog načina na koji smo, eto, izgubili jer smo se jako iznervirali - rekao je Jakšić.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NBA Magazin (@mamba_magazin)

 

Tako je i bilo - Srbija je dobila SAD rezultatom 10 - 6.

Podsetimo, nakon polufinalne utakmice, srpski vaterpolista Nemanja Vico otkrio je da je utakmica košarkaša Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i buran kraj dodatno motivisala vaterpoliste.

- Imali smo motiv više zbog juče. Pričali smo o tome u sobi. Naravno, prvo je bio motiv za nas 13 koji igramo, a posle smo pominjali utakmicu od sinoć, da osvetlamo obraz braći košarkašima. Pohvalio bih i njih, izuzetna utakmica, pratili smo ih, da ne zalazimo sad u detalje, znamo svi šta se desilo sinoć - rekao je Vico tada.

Nakon toga je usledio finalni meč sa Hrvatskom, a ostalo je sada već istorija...

BONUS VIDEO: