Proteklih dana u Istri, posebno u Poreču, zabeležena je pojava cvetanja mora, koja je izazvala veliku pažnju i nezadovoljstvo među turistima. Turisti prijavljuju i problem sa ogromnom količinom algi i u Sunačanom Bregu u Bugarskoj.

Braonkasta voda koja se pojavila na obalama Jadranskog mora deluje jezivo i odbija posetioce, ali u suštini, radi se o prirodnom fenomenu koji se javlja u specifičnim vremenskim uslovima. Naime, promene temperature mora, veće količine padavina, kao i povećan unos hranjivih soli azota i fosfora, doprinose razvoju fitoplanktona, koji uzrokuje cvetanje mora.

Turisti pobegli glavom bez obzira

Iako ova pojava nije opasna po zdravlje, njen izgled može biti neprijatan, a to potvrđuju i reakcije turista. Prema rečima čitalaca portala 24sata.hr, cvetanje mora u Poreču gotovo je ispraznilo plažu, jer su mnogi posetioci odlučili da se povuku sa obale i potraže osveženje na bazenima.

 

 

Na društvenim mrežama stranci masovno dele fotografije i snimke iz Istre, kritikujući ovu pojavu. Jedna korisnica TikToka napisala je: "Štedeli smo celu godinu za more i onda dođemo na ovo". Drugi korisnik je izjavio: "Vozio sam 16 sati iz Nemačke i ovo me dočeka".

 

 

Alge prekrivaju plaže u Bugarskoj

Slična situacija zabeležena je i na obalama Bugarske, gde su plaže prekrivene algama, što dodatno frustrira turiste. U Sunčevom Bregu, poznatom letovalištu, more je gotovo nevidljivo od guste pokrivenosti algama, što je još jedan primer kako prirodni fenomeni mogu uticati na turističke destinacije.

 

 

Dok neki turisti odlučuju da ignorišu ovakve pojave i uživaju u svom odmoru, drugi su razočarani i traže alternativne načine da provedu svoje letovanje, daleko od obala koje su zahvaćene cvetanjem mora ili invazijom algi.

BONUS VIDEO: