Протеклих дана у Истри, посебно у Поречу, забележена је појава цветања мора, која је изазвала велику пажњу и незадовољство међу туристима. Туристи пријављују и проблем са огромном количином алги и у Суначаном Брегу у Бугарској.

Браонкаста вода која се појавила на обалама Јадранског мора делује језиво и одбија посетиоце, али у суштини, ради се о природном феномену који се јавља у специфичним временским условима. Наиме, промене температуре мора, веће количине падавина, као и повећан унос храњивих соли азота и фосфора, доприносе развоју фитопланктона, који узрокује цветање мора.

Туристи побегли главом без обзира

Иако ова појава није опасна по здравље, њен изглед може бити непријатан, а то потврђују и реакције туриста. Према речима читалаца портала 24сата.хр, цветање мора у Поречу готово је испразнило плажу, јер су многи посетиоци одлучили да се повуку са обале и потраже освежење на базенима.

 

 

На друштвеним мрежама странци масовно деле фотографије и снимке из Истре, критикујући ову појаву. Једна корисница ТикТока написала је: "Штедели смо целу годину за море и онда дођемо на ово". Други корисник је изјавио: "Возио сам 16 сати из Немачке и ово ме дочека".

 

 

Алге прекривају плаже у Бугарској

Слична ситуација забележена је и на обалама Бугарске, где су плаже прекривене алгама, што додатно фрустрира туристе. У Сунчевом Брегу, познатом летовалишту, море је готово невидљиво од густе покривености алгама, што је још један пример како природни феномени могу утицати на туристичке дестинације.

 

 

Док неки туристи одлучују да игноришу овакве појаве и уживају у свом одмору, други су разочарани и траже алтернативне начине да проведу своје летовање, далеко од обала које су захваћене цветањем мора или инвазијом алги.

БОНУС ВИДЕО: