Rajko Kojić je bio gitarista u čuvenoj rok grupi. Karijeru je počeo da gradi tokom sedamdesetih u manjim bendovima gde je posle upoznao Momčila Bajagića Bajagu i sa njim osnivao bend "Glogov kolac". Odsvirali su jednu svirku, pa se na poziv Miše Aleksića priključio bendu "SOS".

Godine 1978. Kojić, Aleksić i Vicko Milatović iz "SOS"-a, zajedno sa Borom Đorđevićem iz sastava "Rani mraz" osnivaju bend "Riblja čorba". Bend je stekao veliki uspeh zahvaljujući pesmi "Lutka sa naslovne strane".

Bori je bio neophodan još jedan gitarista, pa se na Rajkovu preporuku grupi pridružio Momčilo Bajagić Bajaga. 

Gitarista Rajko Kojić je sa "Ribljom čorbom" do napuštanja benda, 1984. godine, snimio pet studijskih albuma i jedan lajv album. U emisiji "Rockovnik", gitarski solo Rajka Kojića u pesmi "Kad hodaš" se smatra jednim od najlepših u jugoslovenskoj rok muzici.

Postoji mnogo spekulacija zbog kojih su "Čorba" i Rajko Kojić, kao i Bajaga prekinuli saradnju. Jedna verzija je da su Rajko i Momčilo odbili da sviraju na grčkom primoriju na terasama hotela. Smatrali su da to nije dostojno bendu. Druga verzija je da su članovi benda smatrali da se Bajaga previše okrenuo svom novom bendu, a kada je reč o Rajku, nnosio je problem sa drogom i smatrali su da nije mogao da se izbori sa tim. 

Sklonost ka drogama bila se prisutna i Kojić nikad nije uspeo da se oporavi. Izbacio je jedan solo album, na kom su mu neke od pesama napisali i Bora i Bajaga. Sa "Instruktorima" je sarađivao na albumu "Jahači magle", a imao je još par gostovanja. Kasnije se povukao i živeo skromno u svom rosnom selu gde je i preminuo 1997. godine.

(Blic)

BONUS VIDEO: