Frontmen grupe „Riblja čorba” nalazi se na bolničkom lečenju u LJubljani, a da je bolest Bore Đorđevića uznapredovala, potvrđuju reči menadžera Baneta Obradovića. 

- Bora Đorđević se nalazi u Kliničko-bolničkom centru LJubljana. Intubiran je zbog komplikacija uzrokovanih hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.

- Lekari daju sve od sebe da se zdravstveno stanje popravi, posebno bubrezi i jetra. Dobija odgovarajuće terapije, Bora se bori junački - poručio je Bane. 

Foto: Novosti

 

 

Od čega boluje Bora?

Bolest Bore Đorđevića nije nimalo naivna. Reč je o hroničnoj upali pluća usled koje dolazi do ograničenog ili smanjenog protoka vazduha u plućima zbog oštećenja u disajnim putevima, najčešće plućnim alveolama.

Ova bolest najčešće pogađa ljude starije od 40 godina, i muškog i ženskog pola.

Najčešći simptomi su otežano disanje, osećaj nedostatka vazduha ili ostajanje bez daha prilikom fizičkog napora ili nošenja tereta, teže i duže se oporavljaju nakon prehlade, kašalj.

Foto: Profimedia

 

 

U težim slučajevima dolazi do udruživanja bolesti sa zapaljenjskom reakcijom pluća, a sa napredovanjem bolesti tegobe postaju sve izraženije.

Za lečenje se koriste lekovi koji otklanjaju simptome širenjem disajnih puteva, smirivanjem upale i infekcije, a po potrebi i drugi za jačanje snage srčanog mišića. 

U uznapredovalom stadijumu bolesti, kada je kiseonik u krvi znatno niži, bolesnicima se prepisuje dugotrajna oksigenoterapija u kućnim uslovima.

U slučaju izutetno teške sitauacije, kao što je to slučaj sa Borom Čorbom, pacijent se priključuje na respirator.

Koliko će dugo bolesnik biti na respiratoru i kakve su prognoze vrlo je nezahvalno govoriti zato što je sve individuano i zavisi od stanja pacijenta. 

(Gloria)

BONUS VIDEO: