Telo se sastoji od preko 200 kostiju, nekoliko triliona mikroba i čak 37 triliona ćelija. Kada čovek premine, odnosno samo nekoliko minuta nakon smrti, jedna od prvih stvari koja propada je mozak.

Foto: Profimedia

 

Kada srce prestane da kuca, ono zaustavlja protok krvi, koja bi trebalo da prenosi kiseonik do organa i tkiva. Dakle, bez krvi, najaktivniji organi i tkiva koji gutaju kiseonik propadaju prvi. A rezultati su...vlažni. Jer ćelije koje čine te organe i tkiva su 70 odsto vode. Bez kiseonika koji bi ih održao u životu, ćelije se samouništavaju.

Do te noći, u crevima počinje još gori proces. Imuni sistem više ne može da sadrži trilione gladnih mikroba koji inače pomažu u varenju hrane koju jedete.

Prvo, oni putuju iz donjeg creva kroz tkiva, vene i arterije. U roku od nekoliko sati stignu do jetre i žučne kese, koje sadrže žuto-zelenu žuč namenjenu razgradnji masti dok je osoba živa. Ali nakon što mikrobi jedu te organe, ta žuč počinje da preplavljuje telo, bojeći ga u žuto-zelenu boju.

Otprilike od drugog do četvrtog dana, mikrobi su svuda. I oni proizvode toksične gasove, poput amonijaka i vodonik-sulfida, koji će se proširiti i uzrokovati da se telo ne samo da nadima, već i da smrdi, piše "Biznis insajder"

Posle tri ili četiri meseca, žuto-zelen ten je postao braonkasto-crn jer su se krvni sudovi pogoršali do te mere da se gvožđe u njima izliva, postajući braonkasto-crno dok oksidira.

Foto: Profimedia

 

Takođe, otprilike u to vreme, molekularne strukture koje drže ćelije na okupu se odvajaju, tako da tkiva kolabiraju u vodenastu kašu.

Ali posle jedne decenije, s obzirom na dovoljno vlage, vlažno okruženje sa niskim sadržajem kiseonika pokreće hemijsku reakciju koja pretvara salo na butinama i zadnjici u supstancu nalik sapunu koja se zove grobni vosak.

S druge strane, sušniji uslovi dovode do mumifikacije. Zato što tokom čitavog procesa razlaganja, voda isparava kroz tanku kožu na ušima, nosu i kapcima, uzrokujući da se osuše i pocrne, ili mumificiraju.

Za 50 godina, tkiva će nestati, ostavljajući za sobom mumificiranu kožu i tetive. Na kraju će se i one raspasti, a nakon 80 godina u tom kovčegu, kosti će popucati dok meki kolagen u njima propada, a ne ostavljaju za sobom ništa osim krhkog mineralnog okvira.

Za vek, poslednje kosti će se pretvoriti u prah. I ostaće samo najizdržljiviji deo tela, zubi.

Stil