Prvo šta treba da uradite prilikom spremanja zimnice je sterilizacija staklene ambalaže u koju ćete da smestite vaš ajvar, pindžur, krastavčiće, džem, slatko, kiselu turšiju ili sokove.

Ovaj korak nikako ne smete da preskočite, jer ako flaše ili tegle ne budu 100 posto čiste, čitav trud može da vam propadne.

Naše bake odavno su smislile sjajan način sterilizacije ambalaže za turšiju, a ne zahteva mnogo ni truda, ni vremena, ni veštine.

Foto: Profimedia

 

 

Prvi korak je da staklene tegle i flaše dobro operete deterdžentom za sudove koji inače koristite.

Kad se kratko ocede, lagano ih prebrišite čistom pamučnom kuhinjskom krpom, koja ne ostavlja dlačice.

Treći i poslednji korak jeste da zagrejete rernu na maksimalno 100 stepeni, poređate tegle u pleh tako da im otvor bude okrenut nadole, i stavite ih da se greju 15 do 20 minuta.

Foto: Profimedia

 

 

Pažljivo ih izvadite iz rerne (staklo će biti vrelo) i počnite da ih punite dok su još tople.

Neke domaćice vole da se potpuno osiguraju, pa prethodno stavljaju tegle u ključalu vodu da se kratko „prokuvaju“, pa tek onda stavljaju u rernu. Na ovaj način možete da izbegnete brisanje krpom – toplota rerne će osušiti preostalu vodu.

(Krstarica)

BONUS VIDEO: