Прво шта треба да урадите приликом спремања зимнице је стерилизација стаклене амбалаже у коју ћете да сместите ваш ајвар, пинџур, краставчиће, џем, слатко, киселу туршију или сокове.

Овај корак никако не смете да прескочите, јер ако флаше или тегле не буду 100 посто чисте, читав труд може да вам пропадне.

Наше баке одавно су смислиле сјајан начин стерилизације амбалаже за туршију, а не захтева много ни труда, ни времена, ни вештине.

Фото: Профимедиа

 

 

Први корак је да стаклене тегле и флаше добро оперете детерџентом за судове који иначе користите.

Кад се кратко оцеде, лагано их пребришите чистом памучном кухињском крпом, која не оставља длачице.

Трећи и последњи корак јесте да загрејете рерну на максимално 100 степени, поређате тегле у плех тако да им отвор буде окренут надоле, и ставите их да се греју 15 до 20 минута.

Фото: Профимедиа

 

 

Пажљиво их извадите из рерне (стакло ће бити врело) и почните да их пуните док су још топле.

Неке домаћице воле да се потпуно осигурају, па претходно стављају тегле у кључалу воду да се кратко „прокувају“, па тек онда стављају у рерну. На овај начин можете да избегнете брисање крпом – топлота рерне ће осушити преосталу воду.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: