Pogođena smanjenjem kvaliteta života, 79-godišnja Gejl Hendriks saopštila je porodici i prijateljima da će umreti 26. septembra.

Ovaj potez objašnjava jednostavnom krilaticom: "Moje telo, moj izbor, moja smrt".

Pre dijagnoze, Hendriks je živela vrlo aktivnim životom. Do pre tri godine svakodnevno je trčala po nekoliko kilometara, a volela je i da vozi bicikl dok joj pluća nisu toliko oslabila da je ostajala bez daha i na ravnoj površini.

Vitalna 79-godišnjakinja odavno zna da želi da kontroliše kada će i kako njen život završiti - još pre 20 godina postala je advokatica za potpomognutu smrt, piše Fox 19.

Zalagala se za uvođenje zakona i podizanje svesti o ljudima koji žele da preminu na taj način putem grupa poput "Saosećanje i izbori" ("Compassion and choices").

- Imala sam sjajan život i želim dostojanstvo pri prelasku u sledeću fazu - objasnila je Hendriks.

Foto: Shutterstock

 

Iako joj se funkcija pluća smanjuje, njeni prijatelji kažu da ne izgleda i ne ponaša se poput osobe koja umire.

- Ali ja umirem, i to je ono što želim da kontrolišem. Ne želim da dođe do tačke postojanja, a ne življenja - iskrena je ova 79-godišnjakinja.

Jedno od njenih dvoje dece, Šarlin Foeste, kaže da je Hendriks oduvek krojila svoja pravila. NJih dve su oduvek vrlo različite te se često ne slažu, no Foeste smatra da se s ljudima ne moraš slagati da bi im dao ljubav i podršku.

- Ona je uvek radila tri posla, ili je nekud išla, na koncerte i festivale. I mene je vodila otkad sam bila mala, muzika nas povezuje - ispričala je ćerka i dodala:

- Ona je jako realna osoba, uvijek se izravno suočava s problemima. Bit će teško, ali znam što očekivati i što će se dogoditi - rekla je Foeste koja će s majkom putovati u Švajcarsku. Originalno su htele da se ovaj zahvat obavi u jednoj od sedam saveznih država SAD-a koje dozvoljavaju eutanaziju, ali u svim njima vredi pravilo da pacijent mora da ima prognozu od šest meseci ili manje.

Hendriks kaže da to ne želi da čeka.

- Kada sam primetila da se stanje pogoršava iz meseca u mesec, znala sam da to želim da obavim dok još uvek mogu da putujem i obavim to sama, znala sam da mora biti uskoro - objasnila je ona i dodala:

- Dok sedim ovde i opisujem proces zvučim kao neki lekar, ne kao osoba koja priča o vlastitoj smrti, ali to je zato što sam apsolutno pomirena sa svojom odlukom.

NJena ćerka kaže kako ništa neće biti isto nakon majčine smrti.

- Ne slažem se s njenom odlukom, ali nije moj izbor. Volim je i podržavam je i nema šanse da će moja mama ovo napraviti sama - dodala je razlog zašto odlazi u Švajcarsku.

BONUS VIDEO:

(Večernji list)