Kako ove godine Krstovdan pada u petak, preporučuje se strog post. Ovaj praznik se naziva još i Vozdviženje Časnog krsta.

Časni Krst je pronašla majka cara Konstantina Velikog, carica Jelena, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu, što je i bila njihova velika želja koja se ostvarila nakon mnogo truda.

U mnogim krajevima Srbije postoji narodno verovanje da se na Krstovdan predskazuje vreme za naredni period. Naime, ako je toga dana oblačni, znači da će zima biti bogata snegom, a ako je ipak sušno i naredna godina će biti takva. Grmljavina ukazuje na dobru narednu godinu.

Foto: SPC

 

 

Sutra je potrebno obratiti se Bogu sledećom molitvom:

- Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji NJegovi, i neka beže od Lica NJegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika. O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Đevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek.

Amin - 

Smatra se da ova molitva uliva nadu u bolje sutra.