U aprilu ove godine, priča Martine i Jana Kavalira, koju je objavio češki dnevnik "N", izazvala je ogroman odjek među ljudima širom Evrope. Jan Kavalir, koji pati od neizlečive bolesti amiotrofične lateralne skleroze (ALS), zavistan je od neprekidne pomoći drugih, zbog čega je zakazao eutanaziju u Švajcarskoj. Međutim, život je za njega i Martinu imao druge planove.

Martina je pre nekoliko dana rodila zdravu ćerku i izazovi za ovu porodicu postali su još veći. Ipak, sudeći prema objavama na Instagramu, ljubav koju oseća prema Janu, dolazak na svet male Eli, samo je učvrstila.

- Nema ničeg važnijeg od ljubavi. Prema svojim bližnjima i prema sebi samom. Ova fotografija će mi zauvek značiti zašto sam bila na ovom svetu.

 

 

Kako kaže pesma "šta ako se vreme prepliće, i ovaj jedan trenutak se negde sa drugim sretne, čak iako si ti tamo, a ja sam ovde?" Eli je došla, a i Jan je sačekao. Mnogo vas volim, Jan i Eli, vi ste moje sve. Predivno je biti porodica - napisala je Martina unutar objave na Instagramu.

Saznanje o trudnoći prekinulo eutanaziju

A, samo pre pet meseci, njihova priča je delovala mračno i bez nade da će biti naznaka sreće nakon sedam godina borbe sa surovim protivnikom. Bivši sportista je u petak, 19. aprila ove godine, bio zakazan za asistiranu eutanaziju u Švajcarskoj, ali je odustao od zakonske procedure u Kantonu, za koju je platio 13.000 evra, nakon što ga je njegova supruga Martina (35 godina) obavestila da je trudna.

 

 

Da neće biti lako, znali su već od 2018. godine kada im je bila potvrđena dijagnoza ALS. Pre tri godine, stupili su u brak.

Pomešana osećanja usled trudnoće i Janove bolesti

- To što sam se udala za njega nije bila žrtva, već prirodan iskorak iz ljubavi. Volim ga - rekla je Martina za tamošnje medije.

NJegova bolest se pogoršala, pa je prošlog leta rešio da sa ovog sveta ode uz pomoć medicinski potpomognute eutanazije. Martina je za njega prikupila potrebne dokumente u Švajcarskoj, gde je procedura eutanazije legalna.

 

 

Kada je saznala da je trudna, Martina je bila van sebe, godine pokušavanja konačno su urodile plodom.

- Bilo je emocija poslednjih dana, moj Honza se oprostio sa svima. Proverila sam rezervaciju u hotelu u Švajcarskoj, razgovarala sa klinikom, da li su sva dokumenta tu. Ali dobila sam telefonski poziv i saznala da sam posle godina pokušaja trudna. Bio je to lud trenutak i briznula sam u plač“, opisala je Martina uznemirujuće trenutke - kaže Martina.

"Dušo, ne želim da umrem"

Dugo je razmišljala da li da mu to saopšti ili ne. Ipak, donela je odluku da to učini. Jan je isprva želeo da nastavio po planu, ali je ipak odlučio da odgodi odlazak u Švajcarsku.

- Rekla sam mu da ne znam da li je to za njega, ali sam ipak želela da mu dam još jedan "scenario”. U početku je odbio, rekao je "Izvini, to je moj život i želim da ga završim, odlazim!“. Takođe je želeo da umre da bi meni omogućio da ponovo živim normalnim životom. Nakon što sam mu rekla za devojčicu, njegov odgovor je bio "Dušo, ne želim da umrem!" - ispričala je ona aprila ove godine.

 

 

Pre porođaja, Martina je sredinom meseca govorila o svojoj zabrinutosti zbog stanja svog muža i nemogućnosti da pronađe lične asistente koji bi im pomogli. „Želela sam da trudnoća bude moj prioritet bar neko vreme, ali to nije bilo moguće. Plašim se šta će biti kad moram brinuti o bespomoćnom Janu i bebi,“ rekla je tada, iscrpljena i fizički i mentalno. Uprkos njenim naporima, nije uspela da pronađe dovoljno asistenata koji bi joj pomogli s brigom o mužu.

Vodila računa o sebi i o Janu

Međutim, kako su Martinin trudnički meseci prolazili, briga o mužu postajala je sve teža, a fizička snaga je opadala. „Jan mi je čak sugerisao da ga ostavim kako bih se potpuno posvetila našoj ćerki,“ poverila se Martina.

Iako je porodica dobila veliku podršku nakon prvog medijskog izveštaja, najvažniji cilj – obezbeđivanje adekvatne pomoći za Jana – još nije postignut.

 

 

- LJudi nam nude pomoć, ali stvarnost ih iznenadi. Imaju svoje porodice, poslove, i ne mogu napustiti sve da bi pomogli meni - rekla je ona između ostalog u razgovoru za medije.

(Denikn.cz/Blesk.cz/Blic)

BONUS VIDEO: