У априлу ове године, прича Мартине и Јана Кавалира, коју је објавио чешки дневник "Н", изазвала је огроман одјек међу људима широм Европе. Јан Кавалир, који пати од неизлечиве болести амиотрофичне латералне склерозе (АЛС), завистан је од непрекидне помоћи других, због чега је заказао еутаназију у Швајцарској. Међутим, живот је за њега и Мартину имао друге планове.

Мартина је пре неколико дана родила здраву ћерку и изазови за ову породицу постали су још већи. Ипак, судећи према објавама на Инстаграму, љубав коју осећа према Јану, долазак на свет мале Ели, само је учврстила.

- Нема ничег важнијег од љубави. Према својим ближњима и према себи самом. Ова фотографија ће ми заувек значити зашто сам била на овом свету.

 

 

Како каже песма "шта ако се време преплиће, и овај један тренутак се негде са другим сретне, чак иако си ти тамо, а ја сам овде?" Ели је дошла, а и Јан је сачекао. Много вас волим, Јан и Ели, ви сте моје све. Предивно је бити породица - написала је Мартина унутар објаве на Инстаграму.

Сазнање о трудноћи прекинуло еутаназију

А, само пре пет месеци, њихова прича је деловала мрачно и без наде да ће бити назнака среће након седам година борбе са суровим противником. Бивши спортиста је у петак, 19. априла ове године, био заказан за асистирану еутаназију у Швајцарској, али је одустао од законске процедуре у Кантону, за коју је платио 13.000 евра, након што га је његова супруга Мартина (35 година) обавестила да је трудна.

 

 

Да неће бити лако, знали су већ од 2018. године када им је била потврђена дијагноза АЛС. Пре три године, ступили су у брак.

Помешана осећања услед трудноће и Јанове болести

- То што сам се удала за њега није била жртва, већ природан искорак из љубави. Волим га - рекла је Мартина за тамошње медије.

Његова болест се погоршала, па је прошлог лета решио да са овог света оде уз помоћ медицински потпомогнуте еутаназије. Мартина је за њега прикупила потребне документе у Швајцарској, где је процедура еутаназије легална.

 

 

Када је сазнала да је трудна, Мартина је била ван себе, године покушавања коначно су уродиле плодом.

- Било је емоција последњих дана, мој Хонза се опростио са свима. Проверила сам резервацију у хотелу у Швајцарској, разговарала са клиником, да ли су сва документа ту. Али добила сам телефонски позив и сазнала да сам после година покушаја трудна. Био је то луд тренутак и бризнула сам у плач“, описала је Мартина узнемирујуће тренутке - каже Мартина.

"Душо, не желим да умрем"

Дуго је размишљала да ли да му то саопшти или не. Ипак, донела је одлуку да то учини. Јан је испрва желео да наставио по плану, али је ипак одлучио да одгоди одлазак у Швајцарску.

- Рекла сам му да не знам да ли је то за њега, али сам ипак желела да му дам још један "сценарио”. У почетку је одбио, рекао је "Извини, то је мој живот и желим да га завршим, одлазим!“. Такође је желео да умре да би мени омогућио да поново живим нормалним животом. Након што сам му рекла за девојчицу, његов одговор је био "Душо, не желим да умрем!" - испричала је она априла ове године.

 

 

Пре порођаја, Мартина је средином месеца говорила о својој забринутости због стања свог мужа и немогућности да пронађе личне асистенте који би им помогли. „Желела сам да трудноћа буде мој приоритет бар неко време, али то није било могуће. Плашим се шта ће бити кад морам бринути о беспомоћном Јану и беби,“ рекла је тада, исцрпљена и физички и ментално. Упркос њеним напорима, није успела да пронађе довољно асистената који би јој помогли с бригом о мужу.

Водила рачуна о себи и о Јану

Међутим, како су Мартинин труднички месеци пролазили, брига о мужу постајала је све тежа, а физичка снага је опадала. „Јан ми је чак сугерисао да га оставим како бих се потпуно посветила нашој ћерки,“ поверила се Мартина.

Иако је породица добила велику подршку након првог медијског извештаја, најважнији циљ – обезбеђивање адекватне помоћи за Јана – још није постигнут.

 

 

- Људи нам нуде помоћ, али стварност их изненади. Имају своје породице, послове, и не могу напустити све да би помогли мени - рекла је она између осталог у разговору за медије.

(Деникн.цз/Блеск.цз/Блиц)

БОНУС ВИДЕО: