Gazirana pića imaju snažan miris, dok mehurići iritiraju usnu duplju, zbog čega čula u ustima slabe.

Kada prestanete da pijete gazirane napitke, posebno uz obroke, primetićete da hrana ima bolji ukus, a ukusi će biti izraženiji – kiselo, ljuto i slatko.

Osim toga, bićete bolje raspoloženi jer mnogi veštački sastojci i dodaci u gaziranim slatkim pićima usporavaju varenje i opterećuju rad organa, što često rezultira nervozom, glavoboljama i razdražljivošću.

Foto: Profimedia

 

Vaši bubrezi će delotvornije obavljati svoj posao, a kako im je zadatak pročišćavanje tela od toksina, možete da očekujete stabilizaciju krvnog pritiska.

Zbog visokog udela šećera, poznato je da ova pića značajno doprinose povećanju telesne težine. Bez obzira na to što etikete tvrde da su dijetalna ili niskokalorična, boce i limenke često sadrže mnogo više kalorija nego što se očekuje.

Opsežno istraživanje sprovedeno u nekoliko evropskih zemalja sa hiljadama učesnika koji su redovno konzumirali gazirane sokove pokazalo je da je ta navika usko povezana sa gojaznošću i često dovodi do nakupljanja masnog tkiva oko struka i stomaka i povećanja nivoa triglicerida, što može da rezultira srčanim bolestima i dijabetesom, piše Body Network.

BONUS VIDEO: