Ako volite mrsnu štrudlu, posnu štrudlu koja miluje nepce ćete voleti još više.
Za ovaj posni recept potrebno je:
- 350 g brašna tip 500
- 150 g oštrog brašna
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike vanilin šećera
- rendana limunova kora
- 4 kašike ulja
- 3 dl mlake vode
- 15 g svežeg kvasca
Za fil:
- 450 g mlevenih oraha
- 15 kašika džema od kajsija
- 1 kašika vanilinog šećera
Priprema:
Pročitajte još
Potrebno je da rernu zagrejete na 200 stepeni. U jednoj činiji pomešajte kvasac, malo šećera, vode i brašna pa pustite da naraste, na toplom mestu. Sve suve sastojke pomešajte zajedno u posudi za mešanje i napravite udubljenje. Potom dodajte tečne sastojke i nadošli kvasac. Od sastojaka zamesite glatko testo pa ga zapakujte i ostavite da naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini podelite na 3 dela pa napravite kuglice, pokrijte i pustite 15 minuta, da odmore. U jednoj posudi sjedinite mlevene orahe, džem i vanilin šećer, da dobijete fil. Zatim ih podelite na 3 dela. Lopticu razvijte u pravougaonik, pa premažite filom i oblikujte u oblik štrudle. Ponovite postupak i za preostale dve, pa ih premažite uljem. Ostavite da odstoje oko 20 minuta. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Kada se ispeče možete je posuti šećerom u prahu. Prijatno!
(Trpeza)