Sprema se po tradicionalnom receptu naših baka, odnosno sa mašću bez koje ne bi mogle da se tope u ustima.


Potrebno je:

  • 200 grama masti
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 500 grama brašna
  • 4-5 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • Sok jednog limuna
  • domaći pekmez od kajsija

Foto: Printskrin/Jutjub/ Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica

 

Način pripreme:

Potrebno je da mast penasto umutite mikserom, potom dodajte jaje, žumance, šećer i sok jednog limuna. Nakon toga, dodajte brašno i umesite testo za vanilice. Po radnoj površini pospite brašno, pa testo razvucite na željenu debljinu. Tradicionalno je da ih vadite okruglim modlama, ali možete i u obliku cvetića ili neki drugi oblik. Zatim ih poređajte u podmazan pleh. Pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju prepoznatljivu boju. Dva kolačića spojite domaćim pekmezom od kajsija. Uvaljajte ih u šećer u prahu i poređajte na poslužavnik. Uživajte u ovom medenom kolaču!

(Trpeza)

BONUS VIDEO: