Sprema se po tradicionalnom receptu naših baka, odnosno sa mašću bez koje ne bi mogle da se tope u ustima.
Potrebno je:
- 200 grama masti
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 500 grama brašna
- 4-5 kašika šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- Sok jednog limuna
- domaći pekmez od kajsija
Način pripreme:
Potrebno je da mast penasto umutite mikserom, potom dodajte jaje, žumance, šećer i sok jednog limuna. Nakon toga, dodajte brašno i umesite testo za vanilice. Po radnoj površini pospite brašno, pa testo razvucite na željenu debljinu. Tradicionalno je da ih vadite okruglim modlama, ali možete i u obliku cvetića ili neki drugi oblik. Zatim ih poređajte u podmazan pleh. Pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju prepoznatljivu boju. Dva kolačića spojite domaćim pekmezom od kajsija. Uvaljajte ih u šećer u prahu i poređajte na poslužavnik. Uživajte u ovom medenom kolaču!
(Trpeza)