Спрема се по традиционалном рецепту наших бака, односно са машћу без које не би могле да се топе у устима.
Потребно је:
- 200 грама масти
- 1 цело јаје
- 1 жуманце
- 500 грама брашна
- 4-5 кашика шећера
- 2 кесице ванилиног шећера
- Сок једног лимуна
- домаћи пекмез од кајсија
Начин припреме:
Потребно је да маст пенасто умутите миксером, потом додајте јаје, жуманце, шећер и сок једног лимуна. Након тога, додајте брашно и умесите тесто за ванилице. По радној површини поспите брашно, па тесто развуците на жељену дебљину. Традиционално је да их вадите округлим модлама, али можете и у облику цветића или неки други облик. Затим их поређајте у подмазан плех. Пеците их на 180 степени док не добију препознатљиву боју. Два колачића спојите домаћим пекмезом од кајсија. Уваљајте их у шећер у праху и поређајте на послужавник. Уживајте у овом меденом колачу!
(Трпеза)