Svaka domaćica se trudi da slavski kolač bude što lepši i bogatiji, a ono što muči sve je da ne pukne korica.
Razlozi pucanja slavskog kolača
Neujednačeno grejanje rerne: Starije ili neispravne rerne često greju više sa jedne strane, što uzrokuje neravnomerno narastanje testa i pucanje.
Nepotpun proces narastanja: Ako testo nije dovoljno naraslo pre pečenja, to može dovesti do pucanja. Treba ga ostaviti da naraste na toplom mestu barem pola sata pre stavljanja u rernu.
Neodgovarajuća tekstura testa: Testo koje se lepi za prste zahteva više brašna, dok tvdo testo treba razrediti. Idealno je imati mekano i vazdušasto testo.
Sušenje testa: Ako testo ostavite na vazduhu bez pokrivača, može da se osuši, što povećava rizik od pucanja.
Kvalitet brašna: Brašno treba čuvati na tamnom i suvom mestu. Ako nije dobro skladišteno, može da izgubi kvalitet, što utiče na rezultat.
Položaj u rerni: Slavski kolač treba peći u sredini rerne, jer blizina gornjem grejaču može izazvati sušenje i pucanje kore.
Za savršenu slavsku pogaču, ključno je imati dobru rernu, kvalitetno brašno, prekrivati testo dok narasta i pridržavati se recepta.
Trikovi da izbegnete pucanje slavskog kolača
Izbušite testo: Pre pečenja, probodite slavski kolač viljuškom da izbacite vazduh iznutra.
Premazivanje žumancem: Pre pečenja, premazivanje površine žumancem može dati lepu boju i pomoći da ne puca.
Narastanje: Ostavite testo da narasta na toplom mestu pre stavljanja u rernu.
Dugo mesiti: Što duže mesite testo, to će biti bolji rezultat.
Podesite temperaturu: Ako rerna ne greje ravnomerno, pecite na nižoj temperaturi i redovno prevrćite kolač kako bi se ravnomerno ispekao.
(Informer)
BONUS VIDEO: