Svaka domaćica se trudi da slavski kolač bude što lepši i bogatiji, a ono što muči sve je da ne pukne korica.

Razlozi pucanja slavskog kolača

Neujednačeno grejanje rerne: Starije ili neispravne rerne često greju više sa jedne strane, što uzrokuje neravnomerno narastanje testa i pucanje.

Nepotpun proces narastanja: Ako testo nije dovoljno naraslo pre pečenja, to može dovesti do pucanja. Treba ga ostaviti da naraste na toplom mestu barem pola sata pre stavljanja u rernu.

Neodgovarajuća tekstura testa: Testo koje se lepi za prste zahteva više brašna, dok tvdo testo treba razrediti. Idealno je imati mekano i vazdušasto testo. 

Foto: Printskrin/Jutjub/ Kuhinja Valentina Mašković

 

Sušenje testa: Ako testo ostavite na vazduhu bez pokrivača, može da se osuši, što povećava rizik od pucanja. 

Kvalitet brašna: Brašno treba čuvati na tamnom i suvom mestu. Ako nije dobro skladišteno, može da izgubi kvalitet, što utiče na rezultat.

Položaj u rerni: Slavski kolač treba peći u sredini rerne, jer blizina gornjem grejaču može izazvati sušenje i pucanje kore.

Za savršenu slavsku pogaču, ključno je imati dobru rernu, kvalitetno brašno, prekrivati testo dok narasta i pridržavati se recepta.

Trikovi da izbegnete pucanje slavskog kolača

Izbušite testo: Pre pečenja, probodite slavski kolač viljuškom da izbacite vazduh iznutra.

Foto: Shutterstock

 

Premazivanje žumancem: Pre pečenja, premazivanje površine žumancem može dati lepu boju i pomoći da ne puca.

Narastanje: Ostavite testo da narasta na toplom mestu pre stavljanja u rernu.

Dugo mesiti: Što duže mesite testo, to će biti bolji rezultat.

Podesite temperaturu: Ako rerna ne greje ravnomerno, pecite na nižoj temperaturi i redovno prevrćite kolač kako bi se ravnomerno ispekao.

(Informer)

BONUS VIDEO: