Свака домаћица се труди да славски колач буде што лепши и богатији, а оно што мучи све је да не пукне корица.
Разлози пуцања славског колача
Неуједначено грејање рерне: Старије или неисправне рерне често греју више са једне стране, што узрокује неравномерно нарастање теста и пуцање.
Непотпун процес нарастања: Ако тесто није довољно нарасло пре печења, то може довести до пуцања. Треба га оставити да нарасте на топлом месту барем пола сата пре стављања у рерну.
Неодговарајућа текстура теста: Тесто које се лепи за прсте захтева више брашна, док твдо тесто треба разредити. Идеално је имати мекано и ваздушасто тесто.
Сушење теста: Ако тесто оставите на ваздуху без покривача, може да се осуши, што повећава ризик од пуцања.
Квалитет брашна: Брашно треба чувати на тамном и сувом месту. Ако није добро складиштено, може да изгуби квалитет, што утиче на резултат.
Положај у рерни: Славски колач треба пећи у средини рерне, јер близина горњем грејачу може изазвати сушење и пуцање коре.
За савршену славску погачу, кључно је имати добру рерну, квалитетно брашно, прекривати тесто док нараста и придржавати се рецепта.
Трикови да избегнете пуцање славског колача
Избушите тесто: Пре печења, прободите славски колач виљушком да избаците ваздух изнутра.
Премазивање жуманцем: Пре печења, премазивање површине жуманцем може дати лепу боју и помоћи да не пуца.
Нарастање: Оставите тесто да нараста на топлом месту пре стављања у рерну.
Дуго месити: Што дуже месите тесто, то ће бити бољи резултат.
Подесите температуру: Ако рерна не греје равномерно, пеците на нижој температури и редовно преврћите колач како би се равномерно испекао.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО: