Bakin kolač je starinski kolač koji je vrlo mekan, lako se sprema i još brže pojede.
Potrebno je:
- 250 gr masti
- 200 gr šećera
- tri jaja
- jedna šoljica mleka (100 ml)
- kora od limuna (narandže)
- 800 gr brašna
- jedan prašak za pecivo
Priprema:
Potrebno je prvo dobro umutiti šećer i mast, zatim dodati jaja, mleko koru od limuna. Potom prašak za pecivo i brašno. Testo ne treba da bude previše gusto a ni retko. Kašikom stavljajte po malo u zagrejan aparat za pečenje kolača.
Postupak za pečenje u kalupu: zagreje se jedna strana, stavi se po kuglica testa na svako srce i odmah se okrene kalup sa testom da se greje druga strana. Posle 7-8 sekundi se proveri kako je pečeno, dopeče ako treba još i vadi iz kalupa. Pečenje je vrlo brzo.
Pročitajte još
Testo se može peći i u drugim kalupima samo treba probati. Ovaj još uvek funkcioniše i to na šporetu na plin.
Može da se peče i na rebrastom tosteru!
(Trpeza)