Sgan dolma je punjeni luk je specijaltet iz Turske, predstvlja njihovo tradicionalno jelo. Priprema nije teška, a spoj ukusa je neverovatan: 

  • 500 g junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
  • 150 g pirinča
  • 10 većih glavica crnog luka
  • slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
  • 2 dl pasiranog paradajza
  • 4-5 kašika ulja
  • 1 puna kašika brašna

Foto: Profimedia

 

 

Priprema:

Potrebno je da se luk očisti i da se stavi u vodu da proključa oko desetak minuta. Zatim, izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašnje slojeve. Luk koji je izvađen iz sredine, iskoristite i dinsajte na rerni. Posle toga dodajte mleveno meso, pirinač i začine. Potrebno je da ga dinsate oko 15 minuta dok se smesa ne sjedini, potom ostavite smesu da se ohladi.  U spoljašnji sloj luka sipajte pripremljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada tečnost ispari, ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni. Uživajte!

(Trpeza)

BONUS VIDEO: